У Софії Київській вірші Шевченка читали діти зі Східних регіонів

18 Березня 2015 14:00
socportal.info

socportal.info

Тиждень Тараса Шевченка ознаменувався «Уроком Великого Кобзаря», що відбувся у стінах Національного заповідника «Софія Київська». Головними гостями дійства стали вихованці шкіл-інтернатів, вихідці із соціально незахищених верств населення та діти-переселенці зі східних регіонів країни.

Школярі захоплено слухали історії з життя Шевченка, читали його вірші, брали участь у вікторині, разом розфарбовували велику картину «Заповіт», яку намалював 12-річний Богдан Лотвінов з Києва. Ініціаторами заходу виступили Влада Литовченко (Міжнародний Фонд культурного співробітництва), Інна Силантьєва (Фонд підтримки міжнародного та олімпійського плавання) та Міжнародний етнокультурний проект Folk Ukraine.

Паралельно, в рамках міжнародного культурного проекту «Нас єднає Шевченкове слово», в Національному музеї Тараса Шевченка відбулися читання віршів Великого Кобзаря на дванадцяти (!) мовах світу. У ролі читців виступили представники дипломатичного корпусу. Посол Палестини Др.Мохаммед Аль-Асаада прочитав «Реве та стогне Дніпр широкий» арабською, посол Малайзії Чуа Теонг Бан особисто переклав на рідну мову вірш «Якби ви знали, панічі». Слово Кобзаря прозвучало також з вуст послів Польщі, Португалії, Молдови, Румунії, Сербії, Узбекистану, Туркменістану та Болгарії, а також представників посольств Азербайджану, Австрії, Чехії, Білорусії та Індії.

«Нам вдалося зібрати всі існуючі переклади творів Тараса Шевченка на різних мовах світу. Деякі з них звучали сьогодні вперше», – зізналася співорганізатор проекту Влада Литовченко.

Вірші Тараса Шевченка також продемоклували Дмитро Ступка, Ольга Шлемко та актор Володимир Талашко. В концертній частині програми взяли участь брати Капранови, Роман Лопатинський і Павло Зібров.

Джерело: Соцпортал