Ціни на продукти в Києві завищені

3 Квітня 2015 14:27
gazeta.lviv.ua

gazeta.lviv.ua

Антимонопольний комітет заявляє, що магазини Києва завищують ціни на продукти
Ринок продуктового рітейлу в Києві працює в режимі суттєвого обмеження конкуренції через узгоджених дій його основних учасників, що призводить до необґрунтованого завищення цін на продовольчі товари в продуктових мережах на 20-30% і більше.
Про це повідомляє прес-служба Антимонопольного комітету України.

До таких висновків комітет прийшов після розгляду справи про порушення найбільшими продовольчими торговельними мережами Києва законодавства про захист економічної конкуренції.
– Комітетом встановлено, що, незважаючи на проконкурентна структуру ринку роздрібної торгівлі, яка повинна забезпечувати зниження цін (або недопущення їх необґрунтованого зростання) і підвищення якості товарів, фактично ринок діє в режимі суттєвого обмеження конкуренції в результаті антиконкурентних узгоджених дій його основних учасників. У результаті відбувається необґрунтоване підвищення на 20-30% і більше цін на продовольчі товари, які платять кінцеві споживачі, – йдеться в повідомленні.
Як відзначають в комітеті, в умовах погіршення соціально-економічної ситуації в країні, в тому числі посилення інфляційних процесів, такі дії торговельних мереж призводять до зростання соціальної напруги в суспільстві.
Серед можливих шляхів врегулювання проблеми АМКУ називає створення відповідних ефективних механізмів саморегулювання ринку з урахуванням позитивного досвіду Європейського Союзу, а саме, впровадження Правил професійної етики серед гравців ринку продуктового рітейлу. При цьому в комітеті наполягають, що даний документ після його розробки та затвердження повинен бути обов’язковим для виконання.
В АМКУ також вважають за доцільне забезпечити залучення широкого кола учасників галузі до розробки зазначених правил і пропонує профільним відомствам, бізнес-асоціаціям та громадськості взяти в цьому участь.
Раніше АМКУ рекомендував 13 найбільшим торговельним мережам знизити ціни на продовольчі товари. В Антимонопольному комітеті повідомляли, що в ході перевірки торгових мереж в найбільших містах України комітет дійшов висновку, що мережі в окремих випадках допускали завищення цін на деякі групи товарів, що зрештою призвело до подальшого зростання цін по всій країні.

Джерело: Мій Київ