Бюджет столиці планують викласти в інтернет

3 Квітня 2015 13:28
ukrface.net

ukrface.net

На засіданні депутатської робочої групи Київради відбулося обговорення концепції проекту «бюджет-онлайн». Це в майбутньому дасть змогу киянам вільно переглянути, як і на що витрачають кошти комунальні підприємства, житлово-комунальні господарства тощо. Про це пише газета “Хрещатик”.
За словами голови постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрія Страннікова, за період роботи робочої групи напрацьовано багато щодо розробки самого програмного забезпечення. «Ми запросили значну кількість організацій, але фактично залишилась тільки одна з них, яка взялася допомагати в розробці цього програмного забезпечення»,— повідомив депутат.

Нагадаємо, Віталій Кличко підписав меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між КМДА та компанією SAP, яка і займається розробкою даного проекту за свої кошти.
Наразі «бюджет-онлайн» знаходиться на стадії розробки. Загалом дана програма передбачатиме чотирирівневу систему. Детально про це розповів «Хрещатику» заступник директора департаменту фінансів КМДА та керівник проекту по розробці проекту Олександр Мороз.
«Система будується за допомогою кількох рівнів, і з кожним наступним рівнем користувач може отримати більш детальну інформацію. На нульовому рівні ми бачимо загальну інформацію про бюджет, стан виконання, стан видатків та доходів, розкладену по місяцях. Перший рівень — виконання по доходах, тобто ми бачимо, яким чином цей план виконується, який департамент або районна адміністрація отримує кошти. А також можна буде побачити по періодах: на що саме вона їх витратила. Як у розрізі галузей, так і в розрізі сутності економічних видатків. Другий рівень передбачає аналіз стану видатків: як розпорядник та на що саме витрачає кошти. Третій рівень покаже, котра із господарських організацій отримала ці кошти як оплату за послуги»,— пояснює він.
Також в ході обговорення депутати спільно з розробниками дійшли згоди, аби в майбутньому додати ще й четвертий рівень, який містив би інформацію про те, на що планується витрачати кошти з міського бюджету.
Наразі поки невідомо, буде це окремий сайт чи його розмістять на котромусь із існуючих порталів міської влади.
Через три тижні депутати та розробники проекту знову зберуться, щоб обговорити питання подальшої роботи. Також, як зазначив пан Мороз, приймаються пропозиції депутатів стосовно того, в яких напрямах необхідно доопрацювати дану програму. Зазначимо, за його словами, проект повинен запрацювати у липні нинішнього року

Джерело: Мій Київ