Музей Івана Гончара побував в Італії на фестивалі пам`яті Тоніно Гуерра

6 Квітня 2015 12:53
prostir.museum

prostir.museum

Протягом другої половини березня у багатьох італійських містах тривали Дні маестро Тоніно Гуерра. З 1953 року він писав сценарії до фільмів, які увійшли в золотий фонд класики світового кіно. Зокрема, писав сценарії для таких видатних кінорежисерів, як Федеріко Фелліні, Мікеланджело Антоніоні, Андрєй Тарковскій, Франческо Розі і Тео Ангелопулос. Будучи багатогранною особистістю Тоніно Гуерра, окрім кіно, залишив вагомий слід в літературі, мистецтві, дизайні та навіть в меблепроектуванні.

Італійський культурний центр Тоніно Гуерра, що розташований в Пеннабіллі – високогірному місті, де провів останні роки свого творчого життя сеньйор Гуерра, цього року вперше запросив на урочистості, присвячені Маестро, делегацію від України, яка підготувала спеціальну культурну програму.

В рамках Днів Тоніно Гуерра відбувалися концертні програми за участі українського гурту “Гуляйгород” та дитячого фольклорного гурту “Будимир”, ряд майстер-класів з українських традиційних ремесел та народних танців, доповнювалася програма фото проектом “Україна і українці”, автором якої є Петро Гончар, генеральний директор НЦНК “Музей Івана Гончара”.

Концертні виступи українських фолькгуртів відбувалися у таких містах, як: Пеннабіллі, Урбіно, Новафельтрія, Сантарканджело-ді-Романья, Сенігаллія (куди запросила тамтешня українська діаспора). Кожне місто не тільки унікальне, а й так чи інакше пов’язане з ім’ям Тоніно Гуерра.

Офіційними учасниками та організаторами поїздки від української сторони стали Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара”, що є провідною установою у сфері традиційної культури та народного мистецтва, а також Родинний центр “Мамаї” (с.Хотів, Київська обл.), який залучає до роботи сільську молодь та дітей і постійно презентує свої проекти на всеукраїнському та міжнародному рівнях.

Різножанрова програма української делегації дала можливість і вшанувати італійського Маестро і презентувати Україну перед італійською культурною елітою та гостями з різних країн.

Особливу подяку висловлюємо Лорі Гуерра, дружині Маестро, завдяки якій ця поїздка відбулася!!

Джерело: НЦНК “Музей Івана Гончара”