Вишитий посуд та портрети, які світяться у темряві. Міжнародний музей української вишивки у Києві (фото)

7 Квітня 2015 17:58
vsviti.com.ua

vsviti.com.ua

«Вишивка хрестиком гармонізує простір навколо людини за рахунок інформації, закладеної в орнаменті. Саме тому українські традиційні орнаменти до сьогодні залишились незмінними».

 Жінка, закохана у вишивку

Міжнародний музей української вишивки, заснований у 2010 році – творіння жінки, закоханої в українське народне мистецтво. Її звати Тетяна Плотчева. І розпочала вона музейну справу із власних робіт. Тетяна Протчева любила вишивку з дитинства, а згодом присвятила їй все життя. Її витвори різнопланові, але привертають увагу своєю витонченістю і точністю.

За роки у неї назбиралось чимало вишитих виробів, красу і тепло яких хотілось показати людям. Тож сама взялась потроху облаштовувати музей. Згодом стіни почали «обростати» все новими й новими витворами. Картини, портрети, ікони, рушники, найрізноманітніші елементи одягу, посуд, листівки. Усі роботи виготовлені власноруч.

Тут представлені різні техніки вишивання. Зразки тканини, потрібної для цього ремесла, а також нестандартні експонати – вишивка на папері, наприклад. Є і своябібліотека, яка розповість багато про автентичні українські орнаменти.

Стів Джобс та вишивка хрестиком

Цей музей – справжня селянська хатина, приблизно сторічної давності. (Приблизно такою була задумка інтер`єру). Та наповнена вона найцікавішими і вже сучасними речами. У цьому музеї немає нудних «припалих пилом» експонатів. Кожен по-своєму цікавий. Тим більше, що майстриня продовжує розвивати свою творчість у новітніх напрямках. Glow Art – новий і досить нетиповий вид мистецтва. Вишивка, у якій використовуються дуже незвичайні нитки. Це люрексовий шовк, дуже коштовний і в Україні не продається. Тетяна Протчева привезла його із Японії як подарунок від місцевих майстринь. Білі нитки, які світяться у темряві, лягають на полотно, малюючи візерунки і портрети.

Саме портрети знаменитостей стали одним із улюблених напрямів творчості пані Тетяни. Тож з часом своє місце у Міжнародному музеї української вишивки зайняла «Жива галерея», де очі в очі можна зустрітись із Майклом Джексоном, Джоном Ленноном, Назарієм Яремчуком, Лесею Українкою, та навіть Стівом Джобсом. Саме остання картина привертає найбільше уваги відвідувачів.

«Якось захотілося поєднати на вишитому полотні минуле й сьогочасне. Мені надзвичайно подобаються наші національні візерунки. Але як використати їх в «осучаснених» роботах? Картини, серветки – все це нині не дуже актуальне. Так з’явилася небачена досі колекція чоловічих та жіночих краваток, розшитих національним орнаментом. Вишита краватка виявилась чудовим елементом ділового та класичного одягу». – розповідає засновниця музею. До речі, кілька років тому пані Тетяна прославилась ще й тим, що президент України прийняв від неї дуже оригінальний подарунок– вишиту краватку.

Чому музей назвали міжнародним? За словами самої Тетяни Протчевої, він несе «на міжнародні обшири українську культуру, по-друге, увібрав у себе й надбання інших народів світу».
Одними із найгарніших експонатів є ляльки, вбрані в український народний стрій. Багато з них Тетяна Плотчева виготовляє самостійно – із тканини. Лялька без обличчя – та, якій, будь-хто може придумати характер та ім’я.

Інтерактивний музей

На одній зі стін висить вишита карта України. Вона у точності відтворює всі регіони держави за малюнком притаманних у місцевостях орнаментів. Цікаво, що на виготовлення виробу пішло аж 2 кілометри ниток. А всередині додані елементи з ниток, які світяться у темряві.

Роботи Тетяни Протчевої відомі далеко за кордоном. Вони побували в Англії, Японії, Америці. А один із наймаштабніших проектів майстрині – вишита мапа світу. До роботи долучились представники 192 країн. Виріб був представлений на виставці у Шанхаї в 2010 році.

Багатий музей і на ексклюзивні речі. Вишите по шкаралупі яйце, зареєстроване у Книзі Рекордів Україні; канва, яка розчиняється у воді; вишитий посуд (!);краватки, вишиті з використанням елементів Трипільської культури; картини-ілюзії та багато інших. Описати їх неможливо. Це варто побачити.

Музей можна назвати інтерактивним: тут постійно проходять майстер-класи із вишивання. Крім того, кожен відвідувач може поміряти вишиванку, або, наприклад старовинне намисто, яке можна почати ще хіба у фільмах. Це робить людей ближчими до народного мистецтва.

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:
місто Київ, вул. Курчатова, 23-А

GPS:
50°25’36 N 30°39’20 E

Контакти:
Телефон: 044 518 97 76
Сайт: http://protcheva.com

Поради бувалого мандрівника:
Міжнародний музей української вишивки працює щодня за попередньою домовленістю.

автор Надія Понятишин 

hgqOMWC1IfQ

фото: motanka-doll

Олег Скрипка приміряє виріб Тетяни Протчевої фото сайту Тетяни Протчевої

вишита карта України

Тетяна Протчева проводить уроки вишивання для іноземців

фото сайту Тетяни Протчевої

фото  сайту Тетяни Протчевої

vustaavka-007

фото: Аліна Аносова

Ось так виглядає робота у темряві фото: Аліна Аносова

703014j763U434I6

Джерело: Всвіті