Вітаміни і БАДи, одна з найприбутковіших індустрій фармакології, що приносить щорічно близько 30 млрд доларів, не так корисні для здоров’я, як вважалося раніше. І більше того, можуть нашкодити здоров’ю.
Американські вчені з Університету Джонса Хопкінса провели три масштабні дослідження впливу на організм вітамінів і мінеральних добавок. Їх висновки свідчать про те, що вітаміни і добавки не здатні захистити від інсульту, інфаркту або раку.
Вітаміни стали особливо популярними в 60-70х роках XX століття з гучними заявами Л. Полінга, володаря Нобелівських премій і багатьох інших наукових нагород. Вчений, перевіривши на власному досвіді дієвість вітаміну С в боротьбі з хронічною застудою, стверджував, що вітамін С — запорука міцного здоров’я.
В своїх книгах «Вітамін С і застуда» і «Рак і вітамін С» Полінгу вдалося переконати багатьох своїх майбутніх послідовників у тому, що вітаміни — це панацея від захворювань. І хоча інші вчені ставили під сумнів його гучні вислови, вимагаючи проведення додаткових досліджень, популярність як самого Полінга, так і його ідеї швидко зростала, приносячи все більший дохід фармацевтичним компаніям. І багато людей, дійсно, були переконані в тому, що кілька грамів вітаміну С врятують їх від хвороб.
Однак ця ідея виявилася спростованою… самим Полінгом: вчений помер від раку простати, а за кілька років до нього від раку шлунка померла його дружина. І сам Полінг, і його дружина останні 20 років свого життя вживали великі дози вітаміну С.
Сьогодні медики говорять про те, що, не дивлячись на численні дослідження, що підтверджують небезпеку передозування вітамінами, багато людей як і раніше вірять в їх чудодійну силу. Небезпека прийому вітамінів криється, насамперед, у неправильному підході: «якщо щось корисно в невеликих дозах, це буде корисно й у великих дозах». Вітаміни, нарівні з жирами, білками та вуглеводами, повинні засвоюватися організмом в певних пропорціях. Якщо організм відчуває серйозну нестачу вітамінів, це не означає, що слід в рази збільшити прийом вітамінів.
У кращому випадку такі додаткові дози будуть даремними, в гіршому — згубними. За словами медиків, людині потрібно набагато менше вітамінів, ніж вважалося раніше.
До чого може привести надлишок вітамінів?
Вітамін А
Вплив на організм в допустимих кількостях: покращує обмін речовин, уповільнює процес старіння, бере участь в окисно-відновних процесах, важливий при формуванні зубів і кісток, зростання нових клітин.
Надлишок вітаміну А викликає біль в кістках, кістки стають більш крихкими, з’являється нудота, блювота, головний біль, збільшується печінка, погіршується зір, підвищується внутрішньочерепний тиск.
Вітамін Е
Вплив на організм в допустимих кількостях: за рахунок поліпшення циркуляції крові перешкоджає утворенню тромбів, сприяє загоєнню ран, бере участь у синтезі гормонів, діє як антиканцероген, підвищує імунітет.
Надлишок вітаміну Е викликає підвищення кров’яного тиску, нудоту, метеоризм і діарею, збільшує ризик виникнення раку простати.
Вітамін В6
Вплив на організм в допустимих кількостях: покращує обмін речовин, запобігає виникненню хвороб шкіри, покращує роботу нервової системи, уповільнює процеси старіння, сприяє засвоєнню жирів і білків.
Надлишок вітаміну В6 викликає неврологічні проблеми, погіршує сенсорику та моторику.
А прийом вітаміну В3 провокує виникнення екземи.
Вітамін С
Вплив на організм в допустимих кількостях: зміцнює імунітет, захищає організм від бактерій і вірусів, має протизапальну та протиалергічну дію.
Надлишок вітаміну С збільшує ризик виникнення каменів у нирках. Здатний накопичуватися в ракових клітинах.
Мультивітамінні комплекси
Підвищують ризик передчасної смерті, зокрема, від раку. За словами вчених, багато речовини, що входять до їх складу мультивітамінних комплексів, у великих дозах токсичні й здатні викликати отруєння.
Пам’ятайте: надлишок вітамінів в організмі призводить до порушень в роботі імунної системи. Найбільшої шкоди завдає надлишок в організмі фолієвої кислоти, заліза та вітаміну В6.
Щоб отримувати необхідну кількість вітамінів, досить дотримуватися здорового харчування. Замініть синтетичну аскорбінку смородиною, настоєм шипшини або кислою капустою, а вітамін, А — жовтими овочами та фруктами.
Вітаміни даремні при лікуванні хвороб і небезпечні — при їх профілактиці.
Вам також може бути цікава стаття «Здорове харчування: секрети мешканців Середземномор’я».