Писанка – то символ сонця

14 Квітня 2015 15:00
vyshneve.org

vyshneve.org

Напередодні світлого свята Пасхи українці традиційно розписуютьяйця. Це особливий, можна сказати, сакральний процес, якийзгуртовує родину.

З жовтня минулого року у Вишневому функціонує гурток з писанкарства, якийзаснували члени громадської організації «Прогресивна Нація». Діти вивчають цемистецтво, його історію, знайомляться з особливостями майстерності: який змістнесе той чи інший візерунок та колір. Зараз заняття відвідують близькоп’ятнадцяти дітей з південної частини Вишневого та Крюківщини.

«Писанкарствоце ті традиції, які потрібно підтримувати. А хто як не дітидонесуть їх до наступних поколінь», – повідомляє голова громадської організації«Прогресивна Нація» Олександр Буханенко. Він впевнений, що писанкаце оберіг нашої землі і допоки малюватимуться писанки,буде існувати українська нація.

Аби діти могли похизуватися отриманими у гуртку вміннями, поспілкуватися з однолітками та просто отримати задоволення відписанкарства був проведений конкурс. Ці «змагання творчості» не перші для дітей, адже на свято Святого Миколая вони вже бралиучасть у подібному заході.

Щоправда цей конкурс відрізнявся від попереднього: діти мали змогу самі голосувати та обирали, хто має стати переможцем.Таким чином і були визначенні володарі найкращих писанок, які отримали подарунки від спонсора гуртка. «Діти вже доросли дотого рівня, коли вони можуть об’єктивно оцінювати роботи один одного», – зазначає Олександр Буханенко.

Думку чоловіка поділяє й член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, справжній гуру писанкарства НаталіяФененко, яка була присутня на заході. «Вона, подивившись роботи дітей, із радістю повідомила, що діти доросли до всеукраїнськихконкурсів. Її слова надихають, тож наступного року, напередодні Великодня ми візьмемо участь у всеукраїнському конкурсі зписанкарства», – говорить Олександр Буханенко.

А поки діти вдосконалюватимуть власні вміння, поринаючи у процес писанкарства з головою.