Переселенці зможуть оформити Картку киянина

3 Травня 2015 13:15
tsn.ua

tsn.ua

На сьогодні «Картку киянина» оформили вже близько 500 тис. киян. Втім, незабаром отримати картку зможуть не лише кияни, а й вимушені переселенці. Відповідне рішення готується прийняти Київрада. Цього тижня на засіданні бюджетної комісії проект презентував його ініціатор — заступник міського голови, секретар Київради Олексій Резніков.  Ідею підтримали і на комісії з питань соціальної політики та охорони здоров’я. Про це пише газета “Хрещатик”.

«Маємо ситуацію, коли в Києві зараз є велика кількість людей, тимчасово переміщених з окупованих територій та зони проведення АТО. Вони такі ж громадяни, українці, як і ми з вами. Більшість з них офіційно працевлаштовується, винаймає житло, стає на облік, сплачує податки. Але поки що не можє користуватися всіма правами, які дає місто Київ. Ні в кого немає сумнівів, що переселенці опинилися в дійсно скрутному становищі. І якщо ми поширимо на них дію картки, думаю, ця підтримка їх стимулюватиме. Є також моральний аспект: ми покажемо, що Київ — цивілізована столиця, яка єднає всіх українців, дамо чіткий сигнал переселенцям, що вони тут не чужі, а свої»,— пояснив Олексій Резніков.

За його словами, наразі в столиці офіційно зареєстровано близько 80 тис. біженців. Реальна ж цифра суттєво більша. «Картка киянина» дасть можливість об’єктивного обліку. Буде видно, яка кількість людей потребує і отримує послуги медицини, навчання тощо. Єдиний нюанс — поки що на переселенців не поширюватимуться пільги по проїзду в громадському транспорті.

Депутат Олег Чернецький запитав, чи робиться щось для підтримки підприємців-біженців, які перевезли чи хочуть відкрити нову справу в столиці. За його словами, облаштуватися в Києві не так легко і швидко, тому було б добре, якби їм спростили процедуру реєстрації, можливо, надали пільги з оренди приміщень тощо. Тим паче, що вони, по суті, інвестують в економіку міста. «Це слушна думка. Дійсно, нашим проектом ми демонструємо соціальну відповідальність — як Київ приймає вимушених переселенців. Треба дати їм розуміння того, що столиця — зона комфортна як для проживання, так і для інвестування»,— зазначив секретар Київради.

Другий аспект рішення — спростити оформлення «Картки киянина». Пропонується таке, щоб видавати їх громадянам могли в будь-якій установі банків — партнерів міської влади, з якими укладуть угоду про обслуговування. В першу чергу, це державні банки, банк «Хрещатик». Таким чином можна буде без черги замовити та отримати картку у відділенні за кілька кроків від вашого дому. Терміни оформлення теж скоротяться

Джерело: Хрещатик