Будинок в стилі неоренесанс у Києві

12 Травня 2015 12:06
facebook.com

facebook.com

Будинок в стилі неоренесанс за адресою – вулиця Воровського, 26 був збудований в 1895 році за проектом інженера А.Белюбського на замовлення Київського товариства сприяння початковій освіті, про що свідчить напис на фасаді: «Киевское общество содействия начальному образованию». Ця спільнота відкрила тут Народну аудиторію, метою якої було підвищення грамотності та навчання писемності міську бідноту. Заклад повинен був знищувати неписьменниість та безграмотність серед міської бідноти.

facebook.com

facebook.com

В 1909 році будинок перебудував архітектор Валеріан Риков (автор надбудови Національного банку, прибуткового будинку Іссерліса (пров. Музейний, 4).

Будинок отримав біло-блакитне забарвлення. Усі роботи з проектування перебудови В.Риков виконав безкоштовно, як знак поваги до народної освіти, а сам заклад з того часу назвали Будинком народних читань.

facebook.com

facebook.com

До 1918 року в будівлі проводили різноманітні лекції для дорослих (у будні дні) та концерти (у вихідні). Періодично тут виступали із безкоштовними концертами Микола Лисенко та його учні.

facebook.com

facebook.com

У 1918 році в будинку Народної аудиторії почав діяти молодіжний драматичний театр. Пізніше, у 1921 році, будівлю зайняв пересувний районний театр імені Лесі Українки, а ще пізніше цю будівлю віддали клубу залізничників.
В часи УРСР внутрішнє планування Народної аудиторії повністю змінили. З 1970-х років тут розмістили один із корпусів інституту Гіпроцивільпромбуд.

Джерело: facebook.com