У Києві можна буде пити воду з-під крана?

5 Червня 2015 17:49
dzvin.org

dzvin.org

-Ми відмовляємося від старих методів очищення води небезпечним хлором, – зауважив столичний мер Віталій Кличко. – Тепер впроваджуємо в Києві систему європейських технологій. Станція «Оболонь-2» забезпечує водою 20 відсотків жителів однойменного масиву. Розпочався проект з цієї станції, бо надходило дуже багато скарг на якість води. Ми робимо перший крок, а наступний – повне забезпечення питною водою мешканців Оболонського району, потім Деснянського та Голосіївського.

Забезпечити три райони питною водою розраховують протягом двох років, потім програму поширять у всьому місті. І тоді кожен киянин зможе пити чисту воду прямо з-під крана. Цей проект інвестиційний, тому бюджетні кошти не використовуються. Крім того, нові технології жодним чином не повинні відбитися на тарифах.

Подібна технологія очищення води працює в багатьох країнах Європи, а в Україні її вперше застосовують саме в Києві. Як зазначив Віталій Кличко, якщо ми хочемо бути європейським містом, то повинні прагнути до високих стандартів життя, а одним з ключових підходів до здоров’я людей є чиста вода.

У нинішньому році на насосній водопровідній станції «Оболонь-2» реконструювали вузол знезараження води: хлорну очистку замінили сучасною технологією з використанням сумішей оксидантів REDOlyt – абсолютно безпечний розчин для дезінфекції води (він вбиває бактерії, віруси, мікроорганізми і гриби). У REDOlyt високий показник знезараження, його використання забезпечує екологічність процесу обробки води та зменшує ризики виникнення аварійних ситуацій, пов’язаних із застосуванням хлору. Всі процеси на станції автоматизовані.