У Києві показали революційні здобутки українських винахідників

6 Вересня 2015 12:16
Тurystam.in.ua

Тurystam.in.ua

Заступник Голови АПУ Дмитро Шимків каже, що ця виставка має символічний зв’язок з попередньою експозицією “16”, що була присвячена героям АТО, повідомляють у прес-службі глави держави.

“Невипадково наша сьогоднішня виставка “50 українських винаходів, що змінили світ” експонується одразу після виставки “16”. Мирна і вільна країна можлива тільки тоді, коли має надійний захист. Прикладом цього є Ізраїль. Багато інновацій починались як військові розробки, а закінчувались як мирні винаходи. Якщо ми подивимось на GPS та Інтернет — це військові технології”, — сказав Шимків.

До цього проект був презентований у Вашингтоні, при чому, зі слів заступника глави АПУ, американці неабияк здивувалися, що Україна дала світу так багато винаходів. “Усі думали, що це американські винаходи, а виявилося, що українські. Я хотів би, щоб українці, відвідуючи музеї за кордоном і дивлячись, наприклад, на гасову лампу, пишалися цим. Цей винахід приніс світло, а придумали його в Україні”, – зазначив Шимків.

Радник Глави АПУ Наталія Попович розповіла, що ідея експозиції з’явилася ще перед Днем Конституції у контексті політичних інновацій, адже саме український гетьман Пилип Орлик вважається автором першої у світі Конституції. “Якщо би були рейтинги інноваційних країн чи націй з інноваційним потенціалом, Україна би точно посідала в них гідне місце. Можливо, через мультикультурність України, яка через століття часто впливає на особливу експресію таланту. Можливо, через присутність в українцях свободи в ДНК, свободи, яка завжди притаманна винахідникам”, — сказала Попович.

На заході також був присутній Ігор Пастернак — український авіаконструктор, який нині мешкає у США і компанія якого з 2003 року тісно співпрацює з Пентагоном. Він поділився своїми спостереженнями за змінами в Україні після Революції Гідності, зазначивши, що в нашій державі відбулась революція, схожа на американську два століття тому: “Ми йшли біля Кабінету Міністрів. Свічки ще горіли, а дівчата підмітали вулицю. Учора в них стріляли, а сьогодні вони підмітають вулицю свого міста! І я зрозумів, що ніколи не переставав бути українцем”.

Співзасновник Українського кризового медіа-центру Геннадій Курочка представив брошури із топ-30 і топ-50 винаходами українців, зазначивши, що було доволі складно обирати їх із сотень. Він сказав, що винаходи не завжди мають естетичний вигляд, тому творці представлених робіт підійшли до створення проекту по-особливому.

Співробітики АПУ вже працюють над новими цікавими програмами, які зроблять Адміністрацію ще більш відкритим і дружнім закладом, зокрема, для старшокласників і студентів. Одну з таких програм планують запустити через кілька тижнів до Дня винахідника.

Виставка “50 українських винаходів, що змінили світ” уже третя в галереї Second Floor Art Center. Попередня експозиція “16” складалася із 16 фотопортретів героїв-учасників АТО. Із травня на ній побували понад 2 000 відвідувачів у рамках програми екскурсій у вихідні дні. Тепер “16” у розширеному форматі побачать відвідувачі конференції Yalta European Strategy, а далі її чекають аеропорт “Бориспіль” і ключові майданчики Європи та світу.

Нагадаємо, першою виставкою, представленою в стінах Адміністрації Президента України у квітні, був проект “Діячі України” клубу ілюстраторів Pictoric — серія постерів, створених молодими українськими художниками та дизайнерами, що зобразили видатних українців у нових незвичних образах. В Адміністрації виставка тривала кілька тижнів, після чого поїхала в подорож усією Україною.

Джерело: Україна туристична