Київський Охматдит будуватиме кіпрський офшор

30 Жовтня 2015 09:27

11

результати тендеру по добудові нового корпусу Охматдиту підтвердили обгрунтованість підозр, що тендер організовувався під певну кампанію. Ймовірно, що найдорожчу лікарню НДСЛ «Охматдит» будуватиме учасник, засновниками якого виступають дві офшорні кіпрські компанії з однією поштовою скринькою.

Всього дві компанії були допущені до тендеру з добудови нового корпусу Охматдиту, незважаючи на те, що раніше було анонсовано про інтерес участі в ньому 14 компаній. Була ще й третя, яка навіть заплатила більш ніж двохмільйонне забезпечення, але тим не менш запізнилася з подачею документів на «цілих» сорок хвилин.

Про конкуренцію, на жаль, говорити не доводиться. Дивно інше – чому п’ятисотмільйонний тендер не викликав інтересу у інших будівельних компаній?

Народний депутат України Оксана Корчинська – глава Опікунської ради Охматдит неодноразово переконувала, що Опікунська рада контролює торги і що вони пройдуть відкрито і прозоро, але, тим не менш, акцепт був непублічним.

Переможцем тендеру оголошена компанія ТОВ «Альтіс-Констракшн». Адже другу компанію складно назвати досвідченою будівельною компанією з історією – створена вона всього лише в 2013 році. Тендерний комітет ймовірно не знайшов жодних порушень законодавства, незважаючи на те, що закон вимагає розголошення інформації про кінцевих бенефіціарів – про фізичних осіб, фактичних власників компанії. На момент відкриття пропозицій, в протиріччя із законодавством, «Альтіс-Констракшн» – як учасник, не відкрив цієї інформації.

І це все відбувається тоді, коли в ГПУ розслідується «жива» справа про розкрадання державних грошей під час будівництва Охматдит безпосередньо щодо Ірини Коваль. Саме вона керувала генеральним підрядником на початковому етапі будівництва, а потім при старій владі була призначена керівником ДП «Укрмедпроектбуд» – організатора тендера.

Це саме при ній були проведені роботи по будівництву найдорожчої частини будівництва – фасаду на суму 11 млн. доларів, і закуплено за неконкурентною процедурою в одного учасника обладнання вартістю 12 млн. гривень за ціною 56000000, тобто, з «чистим» прибутком понад 40000000.

Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Тетяна Донець вже направляла «відкритий» лист Президенту з проханням взяти під контроль будівництво цього важливого для країни об’єкта і заявляла про незаконне перебування на посаді Коваль та про корупційні складові тендеру.

Тим не менш, тендер проведений, переможець оприлюднений.