Зірки влаштували флешмоб на вулицях Києва

3 Грудня 2015 14:40
Фото С.Шаповал
Фото С.Шаповал

 Напередодні Дня людей з інвалідністю, в столиці пройшла акція «Зірки за безбар’єрні міста», в ході якої зірки українського шоу-бізнеса проїхали Києвом в інвалідних візках, висловивши таким чином свою підтримку всім тим, хто стикається зі складнощами в пересуванні вулицями міста.

В акції, яка проводиться вже вдруге, цього разу взяли участь ведучі телеканалу «1+1» Соломія Вітвицька, Діма Комаров та Анатолій Анатоліч, радіоведучі та музиканти Соня Сотник та Сергій Кузін, фронтвумен гурту «Крихітка» Каша Сальцова, фронтмен гурту «Вперше чую» Григорій Вагапов, співачка Світлана Тарабарова, хореограф Андрій Цар, головний редактор журналу VIVA! Іванна Слабошпицька, режисер та дизайнер Ольга Навроцька, а також гурт «Авіатор» у повному складі. Акція ініційована громадською організацією «Підмога.info».

Зірки на власному досвіді перевірили доступність маршрутів, за якими пересуваються люди в інвалідних візках. Маршрут фіксувався на відео, відео-звіт буде оприлюднений та переданий до Департаменту містобудування та архітектури Києва та меру столиці для розгляду та вирішення проблеми з доступністю міста для людей з інвалідністю.

Каша Сальцова поділилася з Cultprostir враженнями від цієї прогулянки: «Ми зібрались на Софійській і мали проїхати до Парку Шевченка, серед нас було двоє справжніх користувачів візків, що вже багато років ними користуються – дівчина і хлопець. За ті кількасот метрів, що ти долаєш на колесах, розумієш, що 1) це екстремальна ситуація – все навколо створено так, щоб ти не захотів виходити на вулицю; 2) пересування вимагає зусиль і допомоги сторонніх людей. Ти не можеш самостійно піднятись на бордюр, перейти дорогу, інколи прямо на з’їздах, якими я могла проїхати, стояли клумби, що перешкоджають проїзду авто. Стоянки для інвалідів зайняті ким завгодно, окрім тих, для кого вони призначені, кути нахилу пандусів для колясок такі, що ти не можеш піднятись по них самостійно, а вони мають бути близько 8%. Навіть банкомати часто розташовані надто високо і до них незручні під’їзди. Про метро і кафе я вже не кажу. Замовники, які їх проектують, роблять вигляд, що людей з візками не існує – ні мам, ні інвалідів. Ми не усвідомлюємо, наскільки звичні для нас вулиці є ворожим середовищем для тих, у кого є складнощі з самостійним рухом. Я часто вередую, що в клубах забувають побудувати гримерки і артисти перевдягаються у кабінетах директорів-бухгалтерів, але це дрібниці у порівнянні з тим, який дискомфорт мають відчувати слухачі з обмеженими можливостями. Придивіться – мало в який київський театр чи клуб можна потрапити без сторонньої допомоги, а серед тих, хто їздить візками, багато молоді, якій хотілось би ходити на концерти і вистави. У візку може опинитися кожен, ми маємо вимагати від міста зробити наш простір комфортним для всіх».