Здорове харчування – це не просто вміння вибрати продукти правильно, але і спосіб життя в цілому. Іноді для того, щоб зробити сніданок, обід або вечерю більш корисними, досить знати лише кілька простих секретів. Давайте розберемося, які натуральні добавки до їжі здатні наповнити звичайну їжу цінними речовинами.
І все-таки варто ввести насіння Чіа в свій щоденний раціон, хоча б з трьох причин: воно корисне для серцево-судинної системи, містить клітковину, необхідну для правильного травлення, а ще насичене кислотами омега-3.
Останній пункт важливий особливо, адже саме омега-3 запобігає онкологічним захворюванням і відповідає за здоров’я кров’яної системи. Тільки уявіть, одне маленьке зерно, а скільки приємних бонусів! Додавати насіння Чіа можна в будь-яку їжу – каші, салати, супи і навіть гарніри. Непогано воно буде виглядати і як начинка для сендвічів, якщо перемішати насіння з вершковим сиром.
Лляна олія
Всі ми знаємо про незаперечну користь оливкової олії, і льняна якось меркне на її тлі. І це при тому, що в лляній олії міститься так звана альфа-ліноленова кислота, що відповідає за здоров’я серця! Більш того, вона прекрасно впливає на травну систему, допомагає позбутися від запорів, а значить допоможе і схуднути. Останній аргумент, звичайно, найвагоміший.
Все дуже просто – в якості заправки для салатів соняшникову або навіть оливкову олію потрібно замінити на лляну, або хоча б чергувати. Також ложку масла можна додати в ранкову кашу або мюслі. Про це ви точно не пошкодуєте!
Фенхель
Зерна фенхеля не тільки володіють прекрасним ароматом і можуть бути чудовою приправою, але ще вони відомі своїми корисними властивостями. Фенхель, в першу чергу, потрібен нашій травній системі. По-друге, він зміцнює імунітет і допомагає впоратися з застудами. І, нарешті, по-третє, насіння фенхелю вважається дієтичним продуктом – в 100 грамах міститься всього 340 ккал, але для добавки до їжі вам знадобиться всього лише маленька дрібка. Іншими словами, “ваги” їжі він не додасть.
Додати фенхель можна в салат або гарнір, але найкраще він поєднується з куркою в якості корисної приправи.
Кунжут
Булочка з кунжутом – це класичний і завжди дуже смачний варіант перекусу. Але ми пропонуємо від булочки відмовитися, а ось кунжут залишити – він стане в нагоді в складі інших, куди більш корисних страв. Для початку зазначимо, що ці крихітні насіння містить в собі величезну силу – кунжут щедро насичений залізом, антиоксидантами і білками, які особливо необхідні тим, хто займається спортом.
І без того корисний ягідний або фруктовий смузі стане ще кориснішим, якщо додати в нього кунжут! Цікаво, що залізо, яким так багате це насіння, найкраще засвоюється разом з вітаміном С, так що непогано буде зробити звичайний апельсиновий фреш цікавішим за допомогою кунжуту. Використовуйте його також при приготуванні страв з риби і птиці – організм скаже “спасибі”.
Суха клітковина
Суха клітковина – продукт номер один для жінок, які хочуть скинути вагу. Клітковина корисна для мікрофлори кишечника і міститься в овочах і фруктах, На жаль, але не завжди виходить їсти їх в такій кількості, щоб результат став помітний в найкоротші терміни.
Для тих, хто хоче скоріше вирішити проблеми з травленням, існує суха клітковина – вона продається в будь-якому дієтичному відділі супермаркету.
Цей продукт найкраще вживати зранку, додавши чайну ложку, наприклад, до порції сиру або в кашу. Інший не менш чудовий варіант – покласти клітковину в питний йогурт або смузі.