16 найцікавіших мостів, які варто хоч раз побачити власними очима

12 Квітня 2016 17:31

Міст має вирішувати як стандартну задачу — допомогти людині переправитися з одного берега на інший, так і естетичну — бути культурною пам’яткою міста.

Для довідки: місто з найбільшою кількістю мостів зовсім не Венеція, а Гамбург. У Гамбурзі більше 2 300 мостів. Це майже в 6 разів більше, ніж у Санкт-Петербурзі, де їх всього 400. Зробити кожен міст унікальним і примітним — завдання дизайнерів і архітекторів.

Найвидатніші мости заносять у Книгу рекордів Гіннеса, а незвичайні стають визначними пам’ятками міста і улюбленим об’єктом фотосесій туристів.

Висячий міст у Непалі

Міст під водою

Moses Bridge — «Міст Мойсея» побудували в Нідерландах при реконструкції форту XVII століття. Названий  по імені пророка Мойсея, перед яким розступилися води Червоного моря, пропускаючи євреїв, які втекли з Єгипту. Як і в біблійному оповіданні, води пропускають групи туристів, з тією різницею, що прохід не зникає. Ідея рукотворного дива належить молодим архітекторам Рв Костера (Ro Koster) і Пеклі Килу (Ad Kil) з голландського бюро Ro&Ad Architecten.

Міст для тварин

Наземний перехід для тварин в Національному парку Банф в Канаді. Такі мости дозволяють диким тваринам, що живуть у лісах уздовж трас, безпечно перейти дорогу і не загинути під колесами автомобілів. Перші подібні переходи були створені у Франції в 1950-их роках. З кожним роком все більше і більше мостів для тварин будується в Канаді, США, Нідерландах та інших країнах.

Підвісний міст на повітряних кулях

Легкий, майже невагомий міст ширяє над ставком, підвішений на трьох величезних білих повітряних кулях в англійській Таттон-парку. Композиція називається «Міст мавп». Автор мосту французький художник Олів’є Гроссетете. На жаль, людям пробігтися по такій переправі не можна, це всього лише казкова арт-інсталяція.

Міст з коренів

Жителі одного села в Індії мости не будують, а вирощують з коренів фікуса каучуконосного. Кілька століть тому місцеві племена почали зводити спеціальні пристосування, направляючи коріння дерев в потрібну їм сторону. За більш ніж 500 років вдалося виростити численну кількість мостів більш як 3 км в довжину. Природні конструкції витримують вагу понад 50 чоловік

Міст над хмарами

Красивий і футуристичний Віадук Мійо (Millau Viaduct) розташований у Франції. На момент будівництва Віадук Мійо був найвищим транспортним мостом у світі, одна з його опор має висоту 341 метр — трохи вище, ніж Ейфелева вежа, і всього на 40 метрів нижче, ніж Емпайр-стейт-білдінг в Нью-Йорку. Загальна довжина моста становить 2 460 м.

Міст-фонтан

Міст «Фонтан веселки» (Banpo Bridge) занесений в книгу рекордів Гіннеса як міст, на якому розташований найдовший у світі фонтан (довжина — 1140 м ). Міст з’єднує два береги річки Ханшуй в південнокорейському місті Сеул і фонтаном став тільки в 2009 році. Під музику освітлені різнокольоровими світлодіодами струмені води рухаються, виконуючи красивий танець.

Міст в нікуди

Сторсезандетський міст в Норвегії побудований таким чином, щоб створювати  ілюзію не мосту, а трампліну, з якого можна разом з автомобілем пірнути в крижану морську воду. Місцеві жителі дали йому прізвисько «П’яний міст», тому що його форма постійно змінюється в залежності від кута зору.

Підйомний міст

Автоматично підйомний міст Slauerhoff розташований в містечку Леуварден. Його розміри 15мх15м. Нижня частина мосту забарвлена в кольори герба і прапора Леувардена. Міст названий на честь письменника і поета J. Slauerhoff’а.

Небесний міст

Langkawi Sky Bridge розташований у Малайзії на висоті 700 метрів над рівнем моря. Довжина моста складає 125 метрів. Він закріплений всього на одній колоні і додатково тримається на тросах, закріплених на скелях. Міст зігнутий, і створюється повне відчуття, що він ширяє над прірвою.

Висячий міст

Унікальний міст Kikki в Японії виконаний у вигляді літери Y і висить над водою без єдиної опори.

Міст, що згортається

Кумедний пішохідний міст Rolling Bridge побудований в Лондоні. Довжина моста становить 12 метрів, а унікальність полягає в тому, що він може згортатися і розгортатися. Управляється міст гідравлічними насосами в перилах моста.

Водний міст

Магдебурзький міст-акведук у Німеччині з’єднує два важливих канали і є найбільшим водним мостом в Європі. Довжина моста складає 918 метрів, і по ньому не тільки ходять люди, але і пливуть човни.

Змієподібний міст

Один з самих дивних мостів у світі розташовується в Амстердамі і називається “Пітон”/”Pythonbrug” завдяки своїй змієподібної форми. Його побудували в 2001 році. Міст в стилі хай-тек з’єднує півострів Споренбург з островом Борнео.

Міст тисячоліття

Міст Тисячоліття (Gateshead Millennium Bridge) знаходиться у Північній Англії і має форму двох дуг, одна з яких лежить між берегами, а друга піднята. Для проходження суден обидві дуги піднімаються, утворюючи арку заввишки 25 метрів.

Міст-ресторан Айола

Нью-йоркський архітектор Віто Аккончі створив міст Айола Айленд, який перекинувся через річку Мур в австрійському місті Граці. Острівною частиною мосту посеред річки є невеликий ресторан з цікавим інтер’єром, оглядовим та пляжним майданчиком.

Житловий міст

Понте Веккьо — найдавніший міст Флоренції і єдиний, зберіг свій первісний вигляд. Міст був побудований в 1345 році. Відмінна риса Понте Веккьо — будинки,  розташовані по обидва його боки. У центрі прольотів моста ряд будівель переривається і переходить у відкриту площадку, з якої можна милуватися річкою та іншими мостами міста.

Джерело: dobri-porady.pp.ua