Яблука є самим популярним і улюбленим фруктом в наших краях. Деякі сорти відмінно зберігаються протягом тривалого періоду, тому страви з яблук ми їмо всю зиму. І якщо ви не знаєте, що ж таке смачне і корисне приготувати з яблук, то ось вам 4 перевірених рецепти.
Пісна пряна галета з яблуками
За вікном уже зима, у нас, правда, тільки календарна. А коли на вулиці холодно — так хочеться гарячого чаю з чим-небудь смачним. Галета з яблук — це легке в приготуванні, надзвичайно смачне і корисне блюдо. Рецепт її приготування гранично простий:
- Замісити тісто (200 г борошна, 80 мл рослинного масла, тепла кип’ячена вода).
- Додайте в тісто по пів чайної ложки кориці, кардамону і імбиру, по дрібці солі і цукру.
- Готове тісто загорніть в харчову плівку і приберіть в холодильник мінімум на 30 хвилин.
- Очистіть яблука від шкірки і наріжте часточками.
- Розкачайте тісто, розкладіть на нього яблука, сформуйте бортик з тіста і ставте галету в духовку. Випікайте в духовці при температурі 180 ̊С приблизно 25 хвилин.
Вівсяна каша з яблуками та родзинками
Такі страви з яблук відмінно підходять для сніданків, коли організму потрібно ударна доза вітамінів і мінералів. Яблука містять вітаміни С, В1, В2, Р, Е, в тому числі марганець і калій. У вівсяних пластівцях — вітаміни А, В6 і К, а також каротин, рибофлавін, токоферол і тіамін. У родзинках не тільки міститься калій у великій кількості, але і такі елементи як натрій, фосфор, магній, кальцій, залізо. Також родзинки містить вітаміни В1, В2, В5. Чим вам не ідеальний сніданок?
Для приготування вам знадобиться 100 г вівсяних пластівців, одне велике яблуко і жменю родзинок. Кашу варимо як звичайно. Додаємо в неї порізані кубиками яблука і родзинки. Для кращого засвоєння вітамінів і мінералів в кашу можна додати чайну ложку оливкової олії. Приємного сніданку!
Регулярне вживання цієї чудесної каші перешкоджає утворенню тромбів, знижує холестерин, покращує пам’ять і розумові процеси, і в цілому сприятливо впливає на стан серцево-судинної системи.
Вітамінний салат з яблук, моркви та капусти
Страви з яблук принесуть ще більше користі, якщо до їх складу будуть входити й інші вітамінні продукти. Спробуйте приготувати такий салат:
2 твердих яблука, одну моркву і 300 г свіжої, білокачанної капусти дрібно наріжте, і змішайте в салатниці. Заправте лимонним соком, бальзамічним оцтом і оливковою олією. Додайте за смаком перець і сіль, і «мегавітаміновий» салат готовий до вживання. Таке блюдо цілком може забезпечити організм добовою дозою мало не всіх вітамінів і мікроелементів, необхідної для його нормальної життєдіяльності.
Яблучний збитень
Неймовірно смачний і корисний зимовий напій. Варіантів збитня безліч. Ми пропонуємо вам один з класичних рецептів на основі яблук та меду.
Для приготування напою вам потрібно:
- Одне велике або два маленьких яблука вимити й нарізати на шматочки разом зі шкіркою. Викласти їх у каструлю.
- Додати м’яту, 1 см кореня імбиру, 1 паличку кориці, 4 бутона гвоздики.
- Залити все шістьма склянками бутильованої води, довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімального і варити 15 хвилин. Потім потрібно прибрати каструлю з вогню, дати остити до 35-40 ̊С, додати мед, перемішати, закрити кришкою і залишити настоятися хвилин 15-20. Готовий напій перед вживанням процідити через марлю або дрібне сито.
Яблучний збитень, завдяки корисним властивостям меду, є відмінним лікарським засобом: противірусним, протизапальним, зігріваючим, тонізуючим, відновлюючим, імуномодулюючим. Пити напій слід для профілактики простудних захворювань, при розладах травлення, порушенні обміну речовин.
Безумовно, яблука краще вживати в їжу в свіжому вигляді, так як вітамін С, що міститься в них, дуже нестійкий і швидко окислюється навіть на повітрі. Але вищеперелічені рецепти дозволяють зберегти всю цінність наших улюблених фруктів і, крім того, ці страви з яблук дуже смачні і прості в приготуванні.
Джерело: ukrhealth.net