Смачний хлібець з хрусткою скоринкою вабить, навіть якщо ви на дієті. І ви докладаєте багато зусиль, щоб відмовитися від випічки і будь-якого хліба, щоб не завдавати шкоди фігурі. Насправді це зовсім не обов’язково. Можна їсти хліб і не поправлятися. Дієтологи навіть рекомендують його тим, хто стежить за фігурою: хороший хліб містить цінні рослинні білки і вуглеводи, вітаміни групи В, калій, магній, цинк, фосфор, кальцій, селен.
Який хліб вибрати
У білому хлібі з очищеного борошна білка дуже мало, а вуглеводи в основному швидкі — ті, що швидко перетворюються в глюкозу і відкладаються в жир. Такий хліб особливо шкідливий для дітей, людей з низькою толерантністю до глюкози, хворих на цукровий діабет. Скачки інсуліну в крові, які викликає вживання білого хліба, змушують вас відчувати голод вже через півгодини після їди. Тому дієтологи ратують за житній і цільнозерновий хліб (в ньому білків, вітамінів і мінералів значно більше, ніж в інших сортах). Але для тих, хто на дієті для схуднення, важлива також і калорійність хліба.
З розрахунку на 100 грамів продукту, в різних видах хліба міститься наступна кількість калорій:
Білий хліб з борошна вищого сорту — 300 ккал
Білий хліб з висівками — 250-270 ккал
Житній хліб — 180-190 ккал
Цільнозерновий хліб — 160-180 ккал
Стандартний шматочок хліба важить близько 30 грам, в день дієтологи рекомендують їсти до 150 грамів хліба з борошна грубого помелу.
Щільність хліба говорить про його якість. З одного боку, добре випечений хліб повинен бути м’яким, і після натиску повертатися до своєї початкової форми. Але дві булки однакового розміру можуть мати різну вагу. Якщо хліб дуже легкий, повітряний, це вказує на застосування великої кількості розпушувача в процесі виготовлення. Спекти повітряний хліб можна тільки з пшеничного борошна вищого гатунку, і, якщо ви бачите такий хліб темного кольору, значить, таким він став завдяки барвнику.
Чи можуть дріжджі в хлібі нашкодити фігурі
Питання бездріжджового хліба стало актуальним відносно недавно. Але чи так реальна шкода дріжджів для кишечника і фігури? Справа в тому, що правильно випечений хліб не містить живих дріжджів: вони просто гинуть від високої температури, як будь-які живі організми. Але при цьому дріжджі додатково збагачують хліб цинком і залізом.
Бездріжджовий хліб завжди коштує дорожче, тому що технологія його приготування складніша. Але як стверджують лікарі, реклама цього продукту, як більш здорового, не більше ніж маркетинговий хід.
Коли і з чим їсти хліб
Основну порцію хліба рекомендується з’їсти в першій половині дня. Тоді калорії будуть використані з користю, а у вас буде достатньо енергії протягом дня. Увечері випити чаю з бутербродом теж допустимо, але нехай це буде один бутерброд з сиром або вершковим маслом.
Багато людей поправляються від того, що їдять все з хлібом за звичкою. Якщо ви будете контролювати цей процес, утримувати нормальну вагу стане набагато простіше. Картопля, макарони, злакові каші, рис краще їсти без хліба. Більш того: ці продукти взаємозамінні.
Хліб доречний з першими стравами, салатами, тушкованими овочами, кисломолочними продуктами. Хрусткий хлібець з молоком може викликати метеоризм.
Не потрібно підвищувати глікемічний індекс хліба, намазуючи варення або шоколадну пасту. Солодощів з хлібом ви з’їсте набагато більше, а апетит вже через годину буде просто звірячим.
Нежирне м’ясо і рибу цілком можна з’їсти без хліба. Тваринні білки краще засвояться разом з зеленими овочами, помідорами, пряними травами.
Якщо ви берете бутерброди на роботу, вибирайте цільнозерновий хліб. Але якщо у вас немає вибору, доповніть такий бутерброд зеленим салатом, капустяним листом. Краще взяти будь-який бутерброд, ніж обійтися без нього. Адже відсутність обіду або денного перекусу значно ускладнять вам схуднення.
Джерело: ukrhealth.net