Чому «здорова їжа» працює не для всіх

24 Травня 2016 15:47

Чому «здорова їжа» корисна не для всіх? Чому одним дієта допомагає, а іншим — ні? Відповідь на це питання дали ізраїльські вчені.

Правильне харчування

Зайва вага — проблема, яка турбує все більше людей. За спостереженнями фахівців, у розвинених країнах надмірною вагою страждають майже 30% населення. При цьому число людей із зайвою вагою і ожирінням катастрофічно зростає. Лікарі б’ють на сполох, оскільки із зайвими кілограмами приходять такі проблеми, як серцево-судинні захворювання, цукровий діабет та інші.

Поки зайва вага не привела вас до лікарняного ліжка, потрібно вжити всіх необхідних заходів для нормалізації маси тіла. Єдино вірний спосіб позбутися зайвих кілограмів — спалювати більше калорій, ніж споживати. На жаль, нічого іншого не придумали, і для того щоб схуднути, потрібно неабияк потрудитися.

Це означає, що невід’ємною частиною процесу схуднення має стати здорове харчування або дієта. На сьогоднішній день існує сотні різних дієт. Їх суть зводиться до вживання низькокалорійних продуктів, що дозволяє людині поступово скидати зайву вагу. Але от невдача. Чомусь у одних дієти спрацьовують на всі 100, а в інших ні. У чому причина такого явища?

Ваш організм унікальний

Ви унікальні, і такого як ви у світі більше немає. Ви володар унікальної комбінації генів, що і робить вас відмінним від інших. А це означає, що у вас своєрідний і набір травних ферментів, гормонів і в цілому весь обмін речовин.

Крім того, унікальність вашого організму формується і середовищем проживання: де ви народилися, жили, чим харчувалися і т. д. Саме тому здорове харчування і дієти працюють не для всіх однаково. Один організм сприймає здорову їжу на ура, а інший — відкидає її у вигляді алергії або погіршення обміну речовин. Показовим прикладом в даному випадку може слугувати той факт, що у людей, що проживають в північних широтах, нерідко розвивається алергія на тропічні фрукти.

Розмір порції

Відкриття ізраїльських учених

Нещодавно ізраїльські вчені завершили масштабні дослідження з вивчення впливу різних продуктів на організм людини. Дослідники прийшли до однозначного висновку: поняття «здорова їжа» суто індивідуальне.

В експерименті взяло участь близько 1000 добровольців. Щодня вчені проводили у них виміри таких параметрів як рівень цукру в крові, маса тіла, об’єм талії і т. д. У ході дослідження було протестовано близько 50000 страв і продуктів. Як і припускали вчені, суттєва зміна рівня цукру відбувається після вживання висококалорійних продуктів, солодощів. Але цікаві результати були отримані щодо низькокалорійних продуктів. Кожна людина реагувала на них по-різному. Приміром, у однієї жінки була виявлена погана переносимість помідорів. Стало зрозумілим, що всі її попередні спроби схуднути були невдалими через те, що вона регулярно вживала томати, адже в них немає нічого «нездорового». Примітно, що після відмови від помідорів справа пішла на поправку, обмін речовин покращився і жінка стала худнути.

Вчені зробили висновок, що найбільш ефективно скинути вагу можна буде після ретельної діагностики, на підставі якої лікар складе для пацієнта індивідуальний план харчування. На щастя, в даний час все більше дієтологів і фахівців з харчування сповідують саме такий підхід.

Джерело: ukrhealth.net/