Домашні вареники прекрасні в будь-яких варіаціях, але деякі любителі цієї страви особливо цінують в ній те, що вони можуть бути з солодкою начинкою. Найпростіший приклад — кисломолочний сир з цукром. Сьогодні ми поговоримо про те, якими ще можуть бути солодкі вареники.
Без вареників важко уявити собі справжнього українця. Про те, що вареники можуть бути з капустою, картоплею та м’ясом, ми знаємо не з чуток. А від самого лише словосполучення «вареники з вишнями» у нас слинка тече.
Солодкі вареники — прекрасний десерт, а може бути й основною стравою. Це улюблені ласощі багатьох, адже вони пов’язані зі спогадами про дитинство, бабусю, яка готувала цю страву. Вареники з вишнями, чорницею, полуницею… ця вдала дружба тіста з ягодами та фруктами подарує вам справжній вибух літніх смаків!
Корисні поради, як приготувати смачні вареники
- Професіонали рекомендують робити тісто для вареників з ягодами заварним, особливо, якщо плануєте заморозити частину про запас. Заварне тісто чудово збережеться в морозилці і залишиться ніжним, еластичним, ніби свіже. Потрібно просто робити тісто, як зазвичай на вареники, але борошно залити гарячою водою і тоді вже вимішати. Якщо все ж використовуєте кефір, додайте в нього трішки соди (кислота її погасить), але не переборщіть, інакше тісто матиме синюватий відтінок. Готувати «кефірні» вареники слід тільки на парі, у воді вони не вийдуть досить пишними.
- Борошно для вареників обов’язково слід просіяти.
- Ягоди краще брати не переспілі, а навіть трішки зеленкуваті, інакше після температурної обробки начинка перетвориться на кашку.
- Заморожені ягоди попередньо потрібно засипати цукром і дати їм стекти. Як тільки з чорниці, вишень чи полуниці вийде зайва рідина, можна її злити і начинити вареники.
- До свіжих ягід цукор додається відразу при ліпленні, головне — не переповнювати вареник надмірно, а то порветься або деформується.
- Щоб при ліпленні з вареників не витікала начинка, до пересипаних цукром ягід додають крохмаль або борошно.
- Заправляти готові вареники найкраще топленим маслом. Для цього свіже та якісне вершкове масло ставлять на мінімальний вогонь і підігрівають до повного розтоплення масла протягом 20 хв., стежачи , щоб рідина не кипіла і не горіла. Після такої процедури масло матиме аромат, як у домашнього топленого молока.
На стіл подавати вареники можна, крім сметани, з рідким медом, згущеним молоком, розтопленим шоколадом та різноманітними ягідними сиропами.
Ми пропонуємо вам поекспериментувати не лише з начинками, але й з кольором вареників, зробивши тісто, з яких вони ліпляться, яскравих кольорів. Виглядають вони дуже незвично й оригінально, а зробити їх дуже легко.
Червоні вареники
Для того, щоб вареники вийшли красивого червоного кольору, в тісто потрібно додати ½ склянки охолодженого соку буряка. Підійде для вареників з сиром і солодкими начинками.
Жовті вареники
У тісто для вареників додати 1 ст. ложку куркуми. Підходить для вареників з сиром, бринзою та будь-якими ягідними начинками.
Зелені вареники
У тісто додати 100 г шпинату, подрібненого в блендері. Найкраще таке тісто смакує з несолодкими начинками — сиром та картоплею, проте чудово підійде й підсолоджена гарбузово-яблучна.
1. Вареники з вишнями
Інгредієнти: для тіста: 100 г борошна, 100 мл води, 1 ч. ложка цукру, щіпка солі; для начинки: 500 г вишні, 200 г цукру, 0,5 ч. ложки крохмалю.
Приготування вареників:
- Вишні перебрати, помити і видалити кісточки.
- Засипати вишні цукром і залишити на 2 години, щоб з’явився сік. Утворений сік злити в окрему посудину.
- Приготувати тісто для вареників із вишнею. Просіяне борошно висипати у миску гіркою, зробити заглиблення і всипати сіль та цукор. Влити у борошно трохи підігріту (не гарячу) воду і замісити тісто. За консистенцією тісто має вийти досить крутим.
- Накрити тісто серветкою і залишити на 30 хвилин. Потім тонко розкачати і за допомогою склянки чи чашки з гострим краєм вирізати круглі варенички.
- Тепер можна приступати до ліплення вареників із вишнею. У середину кожної варенички викласти кілька ягідок, посипати цукром, змішаним з крохмалем.
- Гарненько зліпити краї тіста звичайними защипами або косичкою — на ваш розсуд. Важливо, щоб у процесі варіння тісто не розійшлося, і начинка не випала назовні.
- Зліплені вареники з вишнею викласти на дошку, посипану борошном.
- Закинути порцію вареників у киплячу підсолену воду і варити до готовності, поки вони не спливуть на поверхню.
Подавати вареники з вишнею гарячими, поливши їх сметаною та вишневим соком.
2. Вареники з полуницями
Інгредієнти: 500 г свіжих полуниць, 300 г борошна, 2 яйця ,100 г цукру, 1 ч. ложка крохмалю, щіпка солі, 150 мл води.
Як приготувати вареники:
- Просіяти борошно гіркою і зробити в ній заглиблення. Розбовтати яйця з водою та сіллю і обережно влити у борошно. Підгрібаючи борошно з усіх боків до центру, замісити тісто.
- Місити тісто, поки воно не буде середньої густоти, стане еластичним і пружним. Накрити тісто серветкою і відкласти на півгодини, щоб воно полежало.
- Тим часом підготувати полуниці для начинки. Ягоди перебрати, видалити хвостики, помити і обсушити. Якщо полуниця велика, розрізати ягідки на 3-4 частини.
- Змішати цукор із крохмалем.
- З тіста сформувати ковбаску, розрізати на невеликі шматочки і з кожного розкачати тонкий коржик — вареничку.
- На кожен коржик покласти кілька полуничок і посипати крохмально-цукровою сумішшю, приблизно 0,5 ч. ложки.
- Зліпити краї вареників та защіпнути їх у будь-яким спосіб.
- Зліплені вареники з полуницею опустити у підсолений окріп і після того, як вони спливуть, варити 5-7 хвилин. У процесі варіння перевернути вареники шумівкою.
Готові вареники з полуницею подавати гарячими зі сметаною, вершками, полуничним соком, йогуртом або згущеним молоком.
3. Вареники з чорницями
Інгредієнти: 2 склянки кефіру, 2 яйця, 6 склянок борошна, 4 столові ложки цукру, ½ чайної ложки солі, 3 склянки чорниць.
Приготування вареників:
- Змішати кефір з яйцями, окремо змішати борошно з цукром і сіллю.
- У борошно додати кефір і замісити тісто. Накриваємо його рушником і дати постояти 30 хвилин.
- Поділити тісто на 4 частини, кожну розкачати в пласт завтовшки приблизно 4 мм.
- Склянкою вирізати з тіста кружечки-варенички, на кожну покласти 1 ч. ложку чорниць і трішки цукру. Акуратно защипати краї.
- Відварити вареники в підсоленій воді, посипати цукром.
Подавати вареники з чорницями з розтопленим вершковим маслом і сметаною.
4. Вареники з гарбузом і яблуками
Інгредієнти: тісто готується, як у попередніх варіантах, начинка: 300 г гарбуза, 4 яблука, 3 ст. ложки цукру, ½ склянки волоських горіхів, ½ ч. ложки кориці.
Як приготувати вареники:
- Гарбуз очистити і запекти в духовці протягом 15-20 хвилин.
- Тим часом замісити тісто на вареники.
- Охолоджений гарбуз натерти на крупній тертці.
- Яблука також натерти на крупній тертці, з’єднати з гарбузом, додати подрібнені в ступці волоські горіхи, цукор, корицю, все ретельно перемішати. Одразу ж начинити вареники, щоб яблука не пустили сік.
- Варити у підсоленому окропі 2 хвилини після спливання.
Подавати зі сметаною і/або абрикосовим варенням чи джемом.
5. Вареники з малиною на парі
Інгредієнти: 0,5 л кефіру або сироватки, 1 кг борошна, 0,5 ч. ложки соди, 2 яйця, щіпка солі, 1 ст. ложка олії, 400 г свіжої малини, цукор до смаку.
Приготування вареників:
- Борошно висипати гіркою, зробити заглиблення і вбити туди яйця. Перемішати компоненти з кисломолочним продуктом (сироваткою або кефіром) і сіллю. Більш пишні вареники виходять, якщо попередньо відокремити жовток від білка, збити їх і тільки потім додати до борошна.
- Замісити і розкачати тісто. Щоб воно не прилипало до качалки, періодично посипати її борошном. Можна дати тісту полежати в холоді півгодини.
- Вирізати склянкою невеликі кружечки, і в середину кожного покласти кілька ягід малини, посипати їх цукром.
- Заліпити краї вареників і зварити їх на парі. Якщо не маєте спеціального пристосування (пароварки або мультиварки), можна взяти невелику каструлю і наповнити її водою приблизно на 3/4. Зверху прилаштувати сито або друшляк. Поставити ємність з водою на вогонь і довести воду до кипіння. Викласти на друшляк вареники. Між ними необхідно залишити невеликий проміжок, оскільки в процесі варіння вареники збільшаться в об’ємі.
- Накрити зверху вареники кришкою глибокою мискою, діаметром як каструля.
- Варити 5-10 хвилин, щоб вареники на парі вийшли одночасно пишними і соковитими.
Готові вареники викласти у посуд, попередньо змащений вершковим маслом, щоб вони не злипнулися. Можна полити фруктовим сиропом, свіжим медом або просто посипати цукром. Дуже смачні вареники на парі з малиною виходять зі сметаною або топленим маслом.
Якщо ви — істинний пошановувач вареничних страв і відкрили для себе нові смаки, будь ласка, поділіться своїми враженнями в коментарях і розкажіть про це друзям у соцмережах. Смачного!
Джерело: jisty.com.ua/