Те, що ви не знали про сир

20 Серпня 2017 13:18

с

Сир – один із найдієтичніших і найкалорійніших харчових продуктів. Його поживна цінність зумовлена високою концентрацією білків і жирів, наявністю незамінних амінокислот, вітамінів А і В, солей кальцію і фосфору, необхідних для здорового розвитку організму людини. Залежно від сорту, сир містить 15-27% білків і 20-32% жирів. Енергентична цінність 100 г сиру складає 350-400 ккал, що робить цей продукт одним із найпоживніших в раціоні людини.

Сир – це продукт, що містить більше білків, ніж м’ясо. До складу сирних білків входить широкий спектр амінокислот, необхідних і незамінних для утворення здорових клітин. Природний білок сиру складається з 20 амінокислот, зокрема 8 незамінних, яких не може синтезувати організм людини. Наприклад, такі дефіцитні амінокислоти як триптофан, лізин і метіонин повинні потрапляти в організм лише з їжею, і саме сир є джерелом цих речовин. Окрім того, сир має здатність збагачувати амінокислотний склад білків інших продуктів харчування. Корисні властивості сиру зумовлені також і тим, що білки у його складі засвоюються швидше й краще, ніж білки з натурального молока, оскільки при приготуванні сиру вони розчеплюються. Науковці довели, що сирний білок засвоюється на 98,5%. У 70 г деяких видів сирів міститься стільки ж протеїнів, як і в 100 г олії, 100 г риби і 2 яйцях.

Поживна цінність сиру визначається також високим вмістом жиру. Жир є головним енергетичним матеріалом в організмі, підтримує складні процеси життєдіяльності й обмін речовин. Молочний жир містить фосфатиди, головно лецитин, що відіграють важливу роль у процесі травлення й правильному обміні жирів в організмі. Молочний жир має порівняно низьку температуру плавлення, а тому легко, швидко і майже повністю засвоюється організмом.12Також сир містить усі необхідні для розвитку людини вітаміни. Він є джерелом вітамінів А, В2, В12, D, а також у великих кількостях містить кальцій, фосфор та цинк. У сирові більше кальцію, ніж в будь-якому іншому молочному продукті – в 6-8 разів більше, ніж у молоці, тому він дуже корисний для зміцнення кісток. До того ж, 100-грамового шматочка сиру цілком вистачить, щоб на третину задовольнити добову потребу організму у фосфорі.

Щоденне споживання 100-150 г сиру з надлишком забезпечує потребу організму в корисних речовинах, що забезпечують здоровий ріст і розвиток.

  1. У Швейцарії є звичай у день народження хлопчика варити сир, а в день його весілля з’їдати цей сир.
  2. Британській королеві Вікторії (1837-1901) в якості весільного подарунка подарували величезне кільце сиру Челлер вагою трохи більше 500 кг.
  3. На півдні Німеччини нареченій на оглядини дарують сир. Якщо вона відриває від сиру скоринку – значить, неохайна, а якщо відрізає її – марнотратна. Тільки та, що обережно зіскрібає скоринку сиру ножем – і ощадлива, і акуратна.
  4. Давні римляни, що вміли робити сир, використовували його як протиотруту.
  5. Вчені дійшли висновку, що в районах із високим рівнем споживання сиру нижчий рівень серцево-судинних захворювань. Наприклад, у Великій Британії рівень смертності від серцево-судинних захворювань у три рази вищий, ніж у Франції, а рівень споживання сиру – як раз в три рази нижчий.
  6. У свій час сир був не тільки їжею. У давнину його, поруч із яйцем, плющем, кістками, баранячою печінкою, фіговим листком і кавовою гущиною, використовували для ворожіння.
  7. У деяких народів Кавказу сир із сильним ароматом вважається афродизіаком, тому він завжди є на весільному столі.
  8. У середні віки заговорений хліб із сиром давали підозрюваному, якщо вдавиться – значить винний.
  9. Тверді круглі голівки сиру на англійському флоті 2-3 століття тому використовувалися замість гарматних ядер, завдаючи немалої шкоди ворогу (звичайно, коли чавунні ядра закінчувалися). Під час уругвайсько-бразильської війни одна морська битва, після того як закінчилися ядра, завершилась таким своєрідним видом продовольчої допомоги ворожому флоту.
  10. Щоб приготувати один кілограм сиру, знадобиться біля 10 літрів коров’ячого або козячого молока.

Джерело:  bel-ukraine.com