У світі є чимало смертельно небезпечних делікатесів. Та деяким екстремалам такі “ігри зі смертю” до смаку. Forbes опублікував підбірку небезпечних делікатесів і попереджує: перш ніж вкласти до рота шматок такої смакоти, добре подумайте про ймовірні наслідки для здоров’я.
Тетродотоксин – у сто разів потужніша отрута, аніж ціанід. У людському організмі він паралізує роботу внутрішніх органів, і через удушення може наступити смерть. І саме ця небезпечна отрута міститься у одній з найбільш відомих страв японської кухні: фугу. Ця популярна в Японії страва заборонена у Європі. Її подають у кількох ресторанах у США і Кореї.
Щоб приготувати цю страву, потрібно дуже уважно відділити їстівне м’ясо від токсичних внутрішніх органів. Тож перш ніж мати право готувати фугу, японські шеф-повари місяцями тренуються. Приступити до приготування фугу може лише той кухар, який здасть жорсткий екзамен, а таких лише 30% з усіх, хто вчився.
Втім, тепер на допомогу любителям фугу прийшла наука: японські фермери навчились виводити неотруйну рибу, підкорегувавши її “дієту”. Тож тепер навіть печінка фугу (де концентрація токсину найбільша) може опинитись у меню японського ресторану.
Та не рибою єдиною: гарнірами часто стають отруйні рослини. Фрукт акі росте на Ямайці, його часто подають соленою тріскою на сніданок. Та якщо цей фрукт з’їсти неспілим, виникне нудота, а для дітей така трапеза може бути навіть смертельно небезпечною.
Кам’яна червона тріска, що плаває у водах поблизу Австралії та Нової Зеландії, – ще одна ціль гурманів-екстремалів. Ця смачна риба накопичує отруту у 13 шипах. І вони не є її єдиною зброєю: гострі, як голки, плавники можуть жалити.
Лікарі можуть урятувати життя укушених цією рибою, але потенційно її отрута є смертельною. Відтак австралійські рибалки часто відмовляються витягувати з води цю рибу, навіть якщо випадково її упіймали.
Овоч кассава (росте у Африці, у басейні Карибського моря, Південній Америці) може бути небезпечним, якщо його правильно не помити і приготувати. Та понад 500 мільйонів людей вживають рослину як інгредієнт для приготування хліба, супів і десертів. Навіть солодка кассава, яка містить удвічі менше ціаніду, аніж своя кисла родичка, має достатньо отрути, щоб вбити корову.
У список потрапила також бузина, яка росте й Європі та Північній Америці. “Наступного разу, коли ваша старенька бабуся запропонує вам чашечку трав’яного чаю, може, варто подумати двічі. Бузина, яка є популярним інгредієнтом трав’яних чаїв, як і джемів, десертів і лікерів, може бути смертельно небезпечною”, – пише Forbes. І пояснює: кора, корені та листочки рослини містять ціанід. Випадки отруєння бузиною трапляються вкрай рідко, оскільки стигла бузина є безпечною.
Сріблястого зайцеголового голкобрюха (водиться у західній частині Тихого океану) їсти можна (крім печінки, репродуктивних органів і шкіри). Якщо ж ви скуштували ці частини тіла, то можуть виникнути проблеми з диханням.
“Жаба-бик”, що водиться у Намібії, є великою, потворною і потенційно небезпечною. Африканський делікатес можна споживати лише дотримуючись суворих правил. Любителі страв з цієї жаби мають чекати весняних дощів, коли тварини починають розмножуватись. Якщо ж використати у їжу жабу раніше, можна “заробити” ниркову недостатність.
Найбільш отруйна риба у світі – риба-камінь – плаває у водах Тихого та Індійського океану. Контакт людини з живою рибою-камінь може бути фатальним. Попри смертельну небезпеку, м’ясо цієї риби подають у вишуканій страві окозе. Рибу подають у шкірі, але вже без спинних плавців, які містять отруту. Їх обережно видаляють за допомогою ножиць.
У список також потрапив гриб гнойовик чорнильний. Сам він не є дуже небезпечним, але його не можна вживати з алкоголем. Токсин, який міститься у цьому грибі, може спричинити серйозні захворювання при взаємодії зі спиртним. Згідно з деякими дослідженнями, достатньо лише пригубити алкоголь чи вдихнути парфуми і токсин почне діяти.
Замикає список сир касу марцу. Він є одним з кількох у світі нелегальних сирів. Касу марцу виглядає страшно і його споживання може призвести до катастрофічних проблем зі здоров’ям. Цей сардинський делікатес готують з козячого молока, яке перетримали надто довго. У перекладі з сардинської назва “касу марцу” перекладається як “гнилий сир”.
Їдять його з личинками сирної мухи, які і перетворюють молоко на делікатес. Та людський організм не завжди може перетравити ці личинки, тож є велика загроза того, що вони поселяться у кишечнику людини. При спробі личинок “пробурити” прохід через кишечник, виникають серйозні хвороби, які супроводжуються нудотою, кровотечею тощо.
Любителі екстремальних делікатесів переконують: отруїтись можна і цілком “безпечними” продуктами з супермаркету, а смак страв зі списку Forbes вартий того, щоб їх скуштувати. Та Forbes попереджує: подумайте двічі перед такою трапезою.
Джерело: http://cikavo.com.ua/