Сказати, що морква просто корисна – нічого не сказати. Адже це незамінне джерело вітамінів та мінеральних елементів, без яких організм людини не здатен нормально функціонувати. Морква є незамінним продуктом у сферах краси, оскільки сприяє здоров’ю шкіри і уповільнює процеси старіння. Також вона багата лужними елементами, що очищують кров. Більш того, вона є природним цілителем при онкологічних захворюваннях. А ще – це надзвичайно смачний овоч, з якого можна приготувати безліч цікавих і корисних страв. Тож сьогодні ми поговоримо не тільки про користь моркви, а й поділимося незвичайними рецептами її приготування.
Морква: сира чи варена – однаково корисна
Морква — експерт у питаннях краси і здоров’я жінок. Зокрема, в цьому овочі міститься багато клітковини, яка покращує перистальтику кишечника, а отже, очищує організм від шлаків і токсинів.
Антиоксиданти, які є в моркві, гальмують процеси старіння, виводять з організму холестерин, що сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань. Калій забезпечує правильну роботу м’язів, судин, нирок та печінки.
Корисна морква як для вагітних, так і дітей. Морквою лікують молочницю у немовлят та закрепи. Овоч захищає дитячі зуби, ефективно бореться з недокрів’ям та авітамінозом.
Звісно, не всі люблять моркву, а для того, аби вона приносила користь організму, її потрібно вживати у щоденний раціон у немалих кількостях – не менше, ніж два плоди.
Цікаво, що варена морква не втрачає своїх корисних властивостей. Більш того, саме у вареній міститься втричі більше фалкаринолу, завдяки якому покращуються пам’ять і зір, а також знімається нервова напруга.
Фітонциди, які містяться у вареному овочі, вбивають мікроби всередині людського організму. Корисна варена морква і при наявності пухлин, нефриті та дисбактеріозі кишечника.
Саме тому ми підібрали для вас 10 простих, але надзвичайно смачних і корисних рецептів з моркви. Їжа без сумніву знайде свого поціновувача і серед дорослих солодкоїжок, і серед дітей. Також підійде для тих, хто стежить за своєю фігурою.
Отже, 10 рецептів з моркви: просто, дешево і надзвичайно смачно
1. Цукати з моркви
Інгредієнти: 1 кг моркви, 0,5 кг цукру, 200 мл води, трішки лимонного соку.
Як приготувати. Моркву помити, почистити, порізати брусочками чи кружечками. З води та цукру зварити густий сироп, викласти в нього моркву, варити 15 хвилин. Дати настоятися кілька годин. Процедуру повторити 3 рази, доки морква не стане прозорою. При останньому варінні додати лимонний сік. Далі моркву відцідити і просушити (можна просто на серветці, а можна в духовці). Готові цукати обкатати в цукрові чи цукровій пудрі. Зберігати їх можна в щільно закритій банці в холодильнику кілька тижнів.
2. Ікра з моркви
Інгредієнти: 1 кг моркви, 0,5 кг цибулі, 3 зубки часнику, 200 мл томатної пасти, 200 мл олії, 1 шт. лаврового листа, сіль, перець — за смаком.
Як приготувати. Розбавити томатну пасту і воду, вилити в каструлю. Додати дрібно порізану цибулю, олію, лавровий листок, сіль, перець. Накрити кришкою, поставити на сильний вогонь, щоб закипіло. Потім вогонь збавити і продовжувати варити, доки суміш стане червонуватого кольору. Моркву натерти на великій тертці, підсмажити, періодично доливаючи воду. Змішати цибулеву суміш і моркву і поставити в розігріту духовку. Коли ікра буде готова, додати до неї перетертого з сіллю часника. Коли схолоне, розкласти в банки, накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник.
3. Морквяні деруни з гірчичним соусом
Інгредієнти: 2 скл. натертої на дрібній тертці моркви, 6 скл. води, ¼ скл. пшеничного борошна, 2 яйця, 3 ст. ложки молока, 2 ст. ложки дрібно порізаної цибулі, ¼ ч. ложки солі, 2 ст. ложки подрібненої петрушки, олія для смаження у фритюрі. Для соусу: 1 ст. ложка подрібненої петрушки, 1 ст. ложка винного оцту, 1 ст. ложка готової гірчиці, 1 ч. ложка дрібно порізаної зеленої цибулі, ¼ скл. оливкової олії.
Як приготувати. В каструлі закип’ятити 6 склянок води. Викласти подрібнену моркву, накрити кришкою і варити 3 хвилини. Відцідити і промити в холодній воді. Знову процідити і викласти на паперовий рушник. У великій посудині змішати борошно, сіль і перець. В іншій – молоко і жовтки, збити. З’єднати обидві маси, добре перемішати. В тісто викласти варену морку, подрібнену петрушку, цибулю. В невеликій посудині на швидкому режимі міксером збити білки до пишноти. Додати білки в тісто, перемішати. У велику сковорідку налити олії, сильно розігріти. В склянку на третину налити тіста, вилити на сковорідку і смажити близько 2-ох хвилин з кожного боку. Так – все тісто. У посудині змішати петрушку, оцет, гірчицю і зелену цибулю. Подавати деруни з соусом.
4. Пиріжки з морквою та горіхами
Інгредієнти. Для тіста: 700 г борошна, 1 скл. молока, 3 яйця, 100 г вершкового масла, 2 ч. ложки сухих дріжджів, 2 ч. ложки цукру. Для начинки: 4 морквини, 150 г очищених грецьких горіхів, 4 ст. ложки меду, 20 г вершкового масла, кориця мелена, цукор – за смаком.
Як приготувати. 2/3 борошна просіяти в миску, зробити поглиблення, збити 2 яйця і помішуючи, тонкою цівкою влити молоко. Додати сіль, цукор і дріжджі, все перемішати. Розтопити вершкове масло і теплим додати до суміші. Замісити не дуже круте тісто, зробити з нього овал, накрити полотенцем і поставити в тепле місце, щоб сходило. Як зійде, ще 2 рази замісити. Тісто розділити на шматочки, зробити з них кульки, величиною, як грецький горіх, накрити і лишити на 20 хвилин. Потім кожен шматочок тоненько розкачати. Моркву нашинкувати і протушити на вершковому маслі до м’якості. Додати перемелені горіхи, мед і зняти з вогню. Додати корицю і цукор. На кожен шматочок тіста викласти 1-2 ч. ложки начинки. з’єднати краї і викласти на змащене олією і присипане борошном деко. Змастити збитим жовтком і лишити на 15 хвилин. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці до готовності.
5. Морквяний салат на зиму
Інгредієнти: 1 кг моркви, 1 кг цибулі, 10 штук солодкого перцю, 1,5 кг помідорів, 250 г томатного соусу, 1 скл. цукру, 1 скл. олії, сіль – за смаком.
Як приготувати. Моркву помити, почистити, порізати соломкою. Перець помити, почистити, порізати невеликими шматочками. Помідори порізати, змолоти у блендері на пюре. Цибулю почистити і порізати чвертькільцями. Овочі скласти в каструлю так, щоб перець і помідори були зверху. Додати сіль, цукор, олію, соус. Тушкувати 2,5 години, коли овочі стануть м’якими – періодично помішувати. Розкласти в стерилізовані банки, закатати. Перевернути банки і вкутати теплою тканиною.
6. Салат з моркви й кураги
Інгредієнти: 2 морквини, 10 штук кураги, 2 ст. ложки меду.
Як приготувати. Моркву помити, почистити, натерти на дрібній тертці. Курагу дрібно порізати. Все змішати, заправити медом.
7. Морква по-французьки
Інгредієнти: 600 г моркви, 50 г вершкового масла, 2 ч. ложки цукру, 100 г води, дрібка соди, сіль, петрушка.
Як приготувати. Моркву помити, почистити, порізати кружальцями або брусочками. Викласти в каструлю, додати масло, цукор, сіль, соду і воду, добре перемішати. Закрити кришкою, довести до кипіння і продовжувати варити на слабкому вогні. Через 30 хвилин варіння, помішувати моркву кожні 10 хвилин. Рідина має випаруватись. Подавати моркву з дрібно посіченою петрушкою.
8. Морква в молоці з грінками
Інгредієнти: 200 г моркви, 200 г грінок, 1 ст. ложка вершкового масла, 1 ст. ложка борошна, ¼ скл. молока, сіль.
Як приготувати. Моркву помити, почистити, натерти на великій тертці. Просмажити у вершковому маслі і молоці до готовності. Змішати борошно з молоком, влити в моркву, трішки протушити. Додати сіль, цукор. Подавати пюре з підсмаженими грінками.
9. Запіканка з морквою та сиром
Інгредієнти: 4 морквини, 1 скл. кисломолочного сиру, 3 ст. ложки вершкового масла, 0,5 скл. манки, 1,5 скл. молока, 4 яйця, 4 ст. ложки мелених сухарів, 4 ст. ложки сметани, цукор, сіль.
Як приготувати. Моркву помити, почистити, перекрутити через м’ясорубку, додавши трішки води. Зварити густу манку на молоці. Додати цукор, масло, жовтки, сіль, змішати з перекрученою на м’ясорубці морквою. Збити білки, додати до моркви. Викласти на змащене жиром і посипане сухарями деко, поставити в розігріту духовку. Запікати до готовності. Подавати зі сметаною.
10. Запечена морква
Інгредієнти: 450 г моркви, 2 ст. ложки оливкової олії, 1 ст. ложка меду, 1 ч. ложка кінзи і коріандру, 0,5 ч. ложки тмину, 4 зубки часнику, 2 ст. ложки петрушки, 1 ст. ложка цедри лимона, сіль, перець – за смаком.
Як приготувати. Моркву помити, почистити. Духовку розігріти до 200 градусів. У посудині змішати оливкову олію, коріандр, мед, тмин. Моркву і зубки часнику викласти в змащену олією форму для запікання. Приправити сіллю і перцем, полити сумішшю з оливкової олії та меду. Запікати хвилин 30 до золотаво-коричневого кольору, періодично помішуючи. Дістати з духовки, подрібнити печений часник, змішати його з петрушкою і цедрою лимона. Посипати цим моркву.
Сподіваємось, рецепти вам сподобаються і відтепер ви готуватимете цей диво овоч мало не щодня. Однак, тепер, замість того, щоб їсти «бо так треба, бо це корисно», ви отримуватиме ще й гастрономічне задоволення.
Джерело: jisty.com.ua