Але не дивлячись на традиції, щороку хочеться додати на стіл чогось нового, щоб здивувати сім’ю і гостей.
Саме тому переможець п’ятого сезону кулінарного шоу МастерШеф Євгеній Клопотенко поділився з НВ Style авторськими новорічними рецептами гарячих страв, традиційних салатів і легких закусок, які припадуть до смаку близьким і вони неодмінно захочуть ще.
Карпаччо із вінегрету
Абсолютно незвичайний варіант вінегрету припаде до душі навіть найбільш розбещеним гостям. Традиційний, але в той же час вишуканий овочевий салат допоможе зберегти фігуру під час свят.
Інгредієнти: Для соусу вінегрет:
- буряк • лимонний сік
- картопля • рослинна олія
- морква • мелений перець
- цибуля зелена • перець чилі або червоний перець (маленьку щіпку)
- солоний огірок • сіль
Приготування:
- Буряк, картоплю і моркву обгорніть окремо фольгою і запечіть в духовці. Буряк слід запікати 1,5 години, решта – протягом 40 хвилин. Після чого дістаньте овочі, дайте охолонути та очистіть.
- Дуже тонко наріжте буряк (можна овочечисткою) і викладіть на тарілку.
- Наріжте Кубиками моркву, картоплю і огірок. Цибулю дрібно наріжте і змішайте з іншими овочами.
- Покладіть нарізані овочі красивою гіркою в центрі тарілки на буряки.
- Приготуйте соус. Для цього потрібно змішати всі інгредієнти в одній посудині й гарненько збовтати. Хаотично полийте овочі на тарілці.
Пастуший пиріг
Класична страва британської кухні стане гармонійним доповненням до святкового меню й буде відмінною альтернативою гарніру.
Інгредієнти на п’ять порцій:
- фарш яловичий 500 г
- картопляне пюре 800 г
- томатний сік 70 мл
- цибуля 1 шт
- часник 2 зубчики
- рослинна олія
- сіль, перець
Приготування:
- Зваріть картоплю і зробіть з неї пюре за смаком.
- На рослинному маслі обсмажте дрібно нарізану цибулю і часник, додайте фарш. Обсмажуйте до готовності, приблизно 15 хвилин. Додайте томатний сік, перемішайте. Додайте сіль та перець.
- Візьміть форму і викладіть готовий фарш, а зверху рівним шаром розкладіть пюре, зробивши хвилі виделкою.
- Випікайте 30 хвилин при температурі 180 градусів.
Справжнє м’ясо по-французьки
В новорічне меню шеф пропонує включити ніжне і соковите м’ясо по-французьки, яке подарує святковий настрій завдяки п’янкому аромату і яскравому смаку.
Інгредієнти:
- свинина (биточна частина)
- цибуля
- цукор
- оцет яблучний
- рослинна олія
- сир брі
- сіль, перець
Приготування:
- Наріжте тонкі битки зі свинини, застеліть їх харчовою плівкою і відбийте. Потім посоліть і поперчіть з обох сторін.
- Очистіть цибулю і зробіть цибульний конфітюр без меду.
- Застеліть деко пергаментом і викладіть битки. Поставте м’ясо на 10 хвилин у розігріту до 180 градусів піч для випікання.
- Дістаньте м’ясо і викладіть зверху тонкі слайси сиру брі. На сир викладіть трохи цибульного конфітюру і знову поставте в піч на 10 хвилин.
- Перевірте готовність м’яса, розрізавши його. Воно має бути без червоних прожилок і не пересушеним.
Сирний подарунок
Така незвичайна страва з сиру, бринзи та зелені не тільки приємно здивує гостей, але і неодмінно прикрасить будь-який новорічний стіл.
Інгредієнти:
- бринза 100 г
- сир 300 г
- м’ята
- кінза
- сметана 30 г
- желатин 3 листки або 5 г
- ½ Теплої води
- часник 1 зубчик
- сіль
Приготування:
- Желатин розчиніть у невеликій кількості теплої води.
- Бринзу змішайте з сиром та іншими інгредієнтами й вимісити до однорідності. Роздавіть зубчик часнику і додайте в сирну масу.
- Змішайте сирну масу з водою і викладіть у форму, залишивши в холодильнику до застигання (2-3 години).
- Дістаньте з форми, викладіть на тарілку і прикрасьте стрічками з моркви, нарізаними за допомогою економки.
Нова Мімоза
Цього року шеф пропонує приготувати трохи незвичайну мімозу – без курячих яєць і майонезу. Легка і корисна страва не залишить байдужим жодного гостя.
Інгредієнти:
- морква
- картопля
- консервований тунець
- петрушка
- білі сухарі
- перепелині яйця
- маринована цибуля
Приготування:
- Загорніть моркву й картоплю у фольгу і запечіть у духовці до готовності.
- Перепелині яйця покладіть в киплячу воду і проваріть 2 хвилини.
- Сухарі змішайте із зеленню і перебийте в блендері до однорідності.
- Готову картоплю і моркву розімніть недбало пальцями і викладіть як основу. Посоліть.
- На картоплю і моркву викладіть кілька перепелиних яєць. Зверху покладіть мариновану цибулю.
- Наступним шаром викладіть консервований тунець. Якщо вам мало рідини, додайте декілька ложок маринаду з тунця або рослинного масла.
- Засипте хлібними крихтами.