Театр тіней переробив Попелюшку на новий лад

13 Березня 2017 13:54
Театр тіней переробив Попелюшку на новий лад

На сцені Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського відбулася прем’єра нової поставки театру тіней «Teulis». Того ж дня шоу «Одвічна історія» тричі збирало повний зал глядачів, які не втомлювались аплодувати.

Київський колектив «Teulis», якому виповнилося вже п’ять років, є представником унікального жанру, що зародився на Сході понад 1700 років тому. Світло, білий екран та гнучкість тіла – цього досить для нерозривного зв’язку між актором та глядачем, для того, щоб підкорити серця глядачів з усього світу. В стародавньому Китаї, театр тіней використовував Джерело світла, великий напівпрозорий екран і пласкі кольорові ляльки-маріонетки на тонких паличках. В середині 80-х визначилася нова течія театру тіней, у якому головним інструментом стала людина, її тінь. Але світове визнание нового способу самовираження прийшло в 2004 році в результаті бурхливого розвитку інтернету. Україна – не виняток.

Якось талановитий актор і режисер Роман Соколов, працюючи в галузі івент послуг, отримав замовлення зробити номер театру тіней для корпоративу. Вирішили ризикнути  й створити постановку – вийшло чудово. Так у Романа Соколова і Віталія Сусловця народилась ідея відкрити професійний театр тіней. І за три місяці поставили виставу. За останніх 2 роки театр тіней «Teulis» активно гастролює в Україні й за кордоном з шоу-програмою «Володарі тіней». За час гастролей шоу зібрало понад 200 аншлагів по всьому  світу.

Казка «Попелюшка», рекордсмен за кількістю інтерпретацій на сцені, майже всім відома ще з дитинства. Здавалось би, ідеальна історія кохання, що з неї взяти? Та актори «Teulis» розповіли власну, альтернативну, історію з точки зору сучасного суспільства та його вад. В ній вони не побоялися розкрити глядачу очі на такі речі, як підкуп, цинізм, підлість. Хто очікував, що чарівна Фея насправді виявиться продажною авантюристкою? А Король, про якого ми так мало знали з книжок Шарля Перро, стане головним гравцем у тій грі і зробить все можливе, аби тендітна дівчина була саме його коханою. За новизною сюжетних ліній цікаво було спостерігати.

Окрім глибини закладеної ідеї варто відзначити майстерність постановки, над якою працювали протягом 4 місяців. Застосування 3D-технологій, складність та динамічність тіньових фігур, авторський контент, музика, що була написана композитором Юрієм Шепетою спеціально для «Одвічної історії» не могли залишити байдужим жодного глядача.

– Найголовніше для нас  – нести мистецтво, естетику, прекрасне. Змушувати людей про щось задумуватись. У кожного свої інструменти впливу: у політиків це гучні промови, у художників – пензель, а у нас – пластика, – розповіла Дар’я Лі, PR-менеджер театру.

Відразу після прем’єри у Києві актори вирушили у Всеукраїнський тур.

https://vechirniykiev.com.ua