Щасливі батьки: як діти впливають на успіх і кар’єру батьків

16 Березня 2017 18:23

Кожен чоловік, стаючи батьком, починає грати безліч різних ролей, і для кожного цей набір свій. Одні порівну ділять обов’язки з виховання дітей зі своїми партнерами, інші більше зосереджені на зароблянні грошей, треті, навпаки, більше сидять вдома і займаються дітьми.

Так чи інакше, якщо ви не ігноруєте своїх дітей, батьківство неминуче впливає на ваші успіхи. Кілька досліджень про те, як саме воно на них впливає, вибрав сайт Business Insider.

У батьків більше шансів знайти роботу

Дослідження вчених Корнельського університету показало, що хоча роботодавці схильні до дискримінації по відношенню до матерів, щодо батьків, навпаки, у них думка більш прихильна. В рамках дослідження вчені розсилали роботодавцям вигадані і практично ідентичні резюме з однією тільки відмінністю: в деяких говорилося, що кандидат бере участь в батьківських зборах. Чоловікам з таким пунктом в резюме роботодавці передзвонювали частіше, ніж іншим, а жінкам, навпаки, вдвічі рідше.

Учасники дослідження також оцінили батьків як більш привабливих кандидатів, ніж чоловіків без дітей чи матерів; їх вважали більш компетентними і відданими справі. Також кандидатам-батькам частіше дозволяли спізнюватися на роботу, ніж іншим чоловікам і матерям.

У батьків вища зарплата

“Для більшості чоловіків батьківство стає бонусом до зарплати”, – пишуть Джонатан Коуен і Ілейн Камарк з дослідницької організації Third Way. Професор Массачусетського університету Мішель Будіг також з’ясувала, що хоча розрив в зарплаті між чоловіками і жінками скорочується, різниця в зарплаті, пов’язана з наявністю дітей, навпаки, збільшується. Будіг встановила, що чоловіки, у яких є діти (якщо вони живуть з ними), в середньому заробляють на 6% більше, а жінки – на 4% менше на кожну дитину. Це відповідає і висновкам Корнельського дослідження: роботодавці готові пропонувати батькам більш високу зарплату, ніж іншим чоловікам і жінкам.

Продуктивність батьків не нижча, ніж у інших чоловіків

Є поширена думка, що оскільки у батьків зазвичай більше обов’язків, ніж у бездітних працівників, вони частіше відволікаються під час роботи. Але дослідження показують, що значної різниці в продуктивності між батьками і бездітними чоловіками немає. Навіть навпаки, батьківство може зробити людину продуктивнішою. Наприклад, дослідники Федерального резервного банку Сент-Луїса вивчили публікації більше 10 000 вчених-економістів і з’ясували, що за 30 років наукової кар’єри батьки двох і більше дітей опублікували більше статей, ніж чоловіки з однією дитиною або бездітні. А батьки близнюків продуктивніші на цілих 52%.

Активні батьки – хороші працівники

Вчені з Університету Кларка і дослідники Центру креативного лідерства Північної Кароліни з’ясували, як відповідальність менеджерів перед своїми дітьми впливає на їх робочу ефективність: впливає вона позитивно, оскільки коли батько активно займається дітьми, він виробляє навички, які корисні і на роботі. Це, зокрема, навички переговорів, вміння йти на компроміс, вирішувати конфлікти і здатність до багатозадачної роботи. До того ж досвід спілкування з дітьми надає керівникам позитивні емоції, які підвищують їх продуктивність на роботі.

З цим згодна і Енн Кріттенден, автор книги If You’ve Raised Kids, You Can Manage Anything. Як вона пише, “людина, яка навчилася заспокоювати немовля, знімати стрес ображеного підлітка і справлятися з домашніми неприємностями, зможе втихомирити незадоволеного начальника, справлятися з робочими кризами, одночасно вирішувати кілька термінових питань, мотивувати команду і виживати в ситуації найвитонченіших офісних інтриг”.

У батьків більше амбіцій

За даними LeanIn.Org і McKinsey, батьки частіше схильні прагнути до підвищення по службі і до того, щоб стати топ-менеджерами. А ті батьки, які говорять, що висока посада їх не цікавить, як правило, пояснюють це неможливістю поєднувати таку позицію з сімейним життям. Тобто і тут скоріше мова йде про брак ресурсів (часу), а не про амбіції.

Народження дітей змінює дружбу

Обговорення успіху часто зводиться до кар’єрного росту і грошей. Але наш добробут залежить і від інших важливих речей, в тому числі від відносин з іншими людьми. Журнал Child опитав близько 1000 батьків, і майже половина батьків і матерів сказали, що після народження дітей у них стало менше друзів. При цьому 67% чоловіків були задоволені своїми дружніми відносинами до народження дітей і тільки 57% – після народження дітей. Одне ймовірне пояснення – час: до народження дітей чоловіки, що брали участь в опитуванні, проводили з друзями в середньому по 16 годин на тиждень, а після народження – тільки 6 годин.

Від народження дитини може постраждати шлюб

Група вчених проаналізувала масив наявних досліджень на цю тему і зробила висновок, що наявність дітей може негативно позначатися на задоволенні від подружнього життя через конфлікти, які виникають через перерозподіл ролей у шлюбі, і через нові обмеження свободи батьків. Дослідження також показало, що чим більше в сім’ї дітей, тим нижче задоволення батьків від подружнього життя. При цьому для чоловіків вік дітей не мав значення, для жінок ж найпроблемніший час – дитячі роки дітей. Нарешті, більш негативний ефект спостерігається для батьків з високим доходом, для молодих батьків і для тих, у кого діти народилися недавно.

Батьки менш здорові, ніж бездітні чоловіки

Засновник платформи для соціологічних опитувань CivicScience Джон Дік, який проаналізував відповіді більше 1 млн осіб, пише, що бездітні люди, за їхніми словами, ведуть більш здоровий спосіб життя, ніж батьки. За результатами цього опитування, бездітні на 75% частіше батьків говорять, що сплять більше восьми годин на добу, тоді як батьки, навпаки, на 29% частіше сплять менше 6 годин на добу. Тож не дивно, що серед батьків відповідь “п’ю каву щодня” зустрічається на 29% частіше.

Бездітні люди на 73% частіше говорять, що “ніколи” не харчуються у фаст-фуді, у них на 38% вища ймовірність, що вони хоча б раз на тиждень займаються в спортзалі. Батьки на 17% частіше повідомляють, що взагалі не займаються спортом, на 10% частіше вважають свою вагу надлишковою, і ймовірність, що вони палять щодня, для них на 54% вище.

Наявність дитини серйозно впливає на щастя

Багато людей вимірюють свій успіх тим, наскільки вони щасливі, і багато досліджень говорять, що наявність дітей відіграє в цьому велику роль. Як пояснює дослідник Соня Любомирські, деякі роботи показують, що батьки  є щасливішими, але інші говорять про зворотне. Мабуть, тут багато що залежить від конкретних батьків і дітей. Любомирські проаналізувала масу таких досліджень і з’ясувала, зокрема, що:

  • молоді батьки і батьки маленьких дітей можуть бути особливо нещасливі;
  • батьки, чоловіки, які перебувають у шлюбі, і батьки, чиї діти вже подорослішали і поїхали, навпаки, повідомляють про дуже високий рівень задоволення життям, щастя, осмисленості.

При цьому, однак, як зазначає Любомирські, “батьки всіх категорій кажуть, що в їхньому житті більше сенсу, тобто переваги батьківства, можливо, виходять за межі повсякденних радощів і печалей”.

http://www.kozakorium.com