Літо в Закарпатті – це період збору вражень та емоцій. Багато хто шукатиме відпочинок в горах для себе, родини чи друзів. Ми зібрали в одному місці все найкраще і найсмачніше, чим порадують Карпати-2017 туристів.
Гастрономія та дегустації на кожен день
Заплануйте на кожен день дегустацію. Відвідайте унікальну корчму «Підкова» у місті Перечин, де подають меню з типовими стравами жителів долини річки Уж. У ньому, як у великому казані змішалися смаки та аромати українських, польських, угорських, словацьких, єврейських та циганських страв.
Відвідайте «Селиську сироварню» у Нижньому Селищі Хустського району, де окрім класичного сиру можна купити овечий – бринзу, і тим самим підтримати Асоціацію вівчарів Хустщини, що формує культуру споживання, зберігає та відроджує традиції сироваріння в Карпатах.
Заїдьте у дегустаційні зали, які працюють при виробництвах натуральних продуктів за традиційними технологіями. Наприклад, продегустуйте м’ясні вироби «Угочанський смак» у селі Ботар, Н.Селище.
Продегустуйте закарпатське вино у підвалах на Берегівщині, Мукачівщині, Ужгородщині, Виноградівщині, ну й звісно поласуйте медом в «Медовому домі» (м. Мукачево).
Активний відпочинок
Оберіть для цікавого відпочинку території Національних парків. Пішохідних та велосипедних шляхів стало значно більше, і нових вражень також. Це можуть бути маршрути на 2-5-9 км, головне, ці маршрути доступні для більшості людей, та не вимагають додаткового спорядження чи високого рівня фізичної підготовки.
Пройдіть усі етапи найдовшої в Україні еко-стежки із 20 оглядовими майданчиками на території природного парку «Синевир». Заплануйте значно більше часу для цього нового маршруту.
Цікавими є кінні походи на слухняних кониках традиційної гуцульської породи в Закарпатті. Це не лише оздоровлення та реабілітація, але й інший погляд на звичні нам Карпати. В залежності від фізичного стану це можуть 1-2 годинні програми або 10-20-кілометрові маршрути в різних частинах Закарпаття.
Насичені адреналіном сплави річками Черемош, Тиса та Боржава. Популярні велосипедні мандрівки з пізнанням історії, культури та традицій краю.
Фестивалі та святкування
Ви можете відвідати традиційні фестивалі, які мають унікальну ідею та смак. Це гастрономічні фестивалі ріплянки у Колочаві, черешні на Виноградівщині, яфини на Міжгірщині.
Знані ужгородські події – парад наречених в Ужгороді, ужгородська регата, святкування дня Незалежності та інше.
Лікування та оздоровлення
Відвідайте санаторно-курортні комплекси та скористайтесь цілющою силою мінеральної води.
Найбільше термальних вод України зосереджено на Закарпатті. Деякі купальні облаштовані не згірше угорських чи словацьких – наприклад, сучасний оздоровчий комплекс «Жайворонок» (м. Берегово).
Комплекс «Термальні води Косино» (с. Косонь) – один із кращих термальних комплексів України. Крім п’яти оздоровчих басейнів публіку приваблює найбільший у світі 16-метровий термальний фонтан-басейн «Золотий кран здоров’я», з якого тече термальна сірководнева вода, збагачена киснем.
Радимо оздоровитися у санаторії «Теплі води» (с. Велятино) з термальними басейнами, які корисні для тих, хто має проблеми із кістками, хвороби з нервовою та ендокринною системами, органами дихання. Корисна вода також при артритах, остеохондрозі, остеомієлітах, склеродермії, остеоартрозах.
Екскурсії та реконструкції
Замки в Ужгороді, Мукачево, Чинадієво стали ще цікавішими, з’являються нові анімаційні програми, що додають емоцій та нових вражень.
Варто відвідати Закарпатський музей архітектури та побуту, де можна побачити історію Закарпаття минулих століть в одному місці. При бажанні приєднуйтеся до анімаційних програм та реконструкцій.
Відвідайте екскурсію «100 хвилин за межами часу» – це музична театралізована програма в нічному замку Паланок (довідка за телефоном 050 328-06-50).
Заїдьте у Центр реабілітації диких ведмедів, на території національного парку «Синевир» та зробіть фото на згадку.
Здійсніть підйом на одну з полонин, зустріньтеся з вівчарями та навчіться робити бринзу з овечого молока.
Закарпаття – це край, що пропонує справжній колорит різних культур – румунської, угорської, гуцульської, бойківської чи лемківської, традиційної закарпатської ну й звісно української.