У ЮНЕСКО визначили, що найбільше шкодить Софії Київській

8 Липня 2017 16:44

Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО розглянув та затвердив Звіт про стан збереження об’єкта всесвітньої спадщини «Київ: Собор Святої Софії з прилеглими монастирськими спорудами, Києво-Печерська лавра» (Україна).

 

Це сталось на 41-й сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка проходить у місті Кракові (Республіка Польща), повідомляє прес-служба Мінкультури України.

«У проекті рішення, схваленого комітетом, відзначено задовільний загальний стан збереження об’єкта, одночасно з цим наголошено на загрозі візуальній, а разом з нею і визначній універсальній цінності, яку несе неналежна забудова та відсутність регулятивних норм (а саме – Генеральний план розвитку Києва, – ред.). У схваленому без обговорення проекті рішення містяться чіткі вимоги та рекомендації державі-учасниці Конвенції, спрямовані на підвищення рівня захисту визначної універсальної цінності об’єкта», – йдеться у повідомленні.

Під час свого виступу за результатами розгляду рішення, голова української делегації, заступник міністра культури України Тамара Мазур подякувала Центру Всесвітньої спадщини та Комітету Всесвітньої спадщини за ту увагу, яку вони приділяють захисту об’єктів ЮНЕСКО в Україні.

«Ми розуміємо свою відповідальність щодо збереження об’єктів ЮНЕСКО, і докладаємо максимум зусиль для забезпечення належного стану консервації об’єктів всесвітньої спадщини. Разом з тим, ми щоденно протистоїмо активному містобудівному тиску. І вдячні, що Центр Всесвітньої спадщини не залишає нас наодинці у цій боротьбі, надаючи всеохоплюючу експерту допомогу», – наголосила Тамара Мазур.

Так само Тамара Мазур поінформувала членів Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та всіх присутніх про заходи, які Україна вживає для належного виконання рішень комітету, у тому числі про проведену за останній рік роботу.

«Після 40-ї сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО ми значно просунулись у питанні фіналізації плану управління об’єктом, і, завдяки допомозі експертів ІКОМОС, цей документ на сьогодні суттєво покращений. Ми також уточнили межі та режими буферної зони, зробивши їх жорсткішими. Підготовлені зміни до чинного законодавства в частині захисту об’єктів всесвітньої спадщини, тим самим продовживши роботу з імплементації положень Конвенції 1972 року в чинне законодавство», – зазначила Тамара Мазур.

Підсумовуючи виступ, голова української делегації наголосила, що цьогорічне рішення Комітету Всесвітньої спадщини є складним для України, але однозначно справедливим і збалансованим. І Україна докладатиме всіх зусиль, аби зреалізувати його у визначені строки.

Джерело: zik.ua