Вулиця Володимирська: минуле та сучасність

10 Липня 2017 14:57
Вулиця Володимирська: минуле та сучасність [фото]

Прокладена у далекому 1830 році, вулиця Володимирська за свою довгу історію бачила багато. Імперії, революції, світові війни, тоталітарні режими пройшли нею, залишивши помітний слід. Редакція «Вечірки» підготувала унікальну добірку знімків. Рухаючи повзунок, розташований у центрi фото, ви зможете побачити Володимирську крізь століття.
 На початку вулиці, неподалік Андріївського узвозу, розташовано будівлю Центрального телеграфу. Відкритий понад півтора століття тому, київський телеграф був основним засобом зв’язку для багатьох поколінь киян. В 1921 році його перемістили у приміщення колишнього земського банку на Володимирській, де він перебуває й донині.

Непомітно для киян деякі будинки із двоповерхових перетворилися у триповерхові. На фасадах з’явилися  дерев’яні тамбури, а ресторани «обросли» літніми терасами.

Проходячи повз центральну частину Києва, вулиця оминає його головні культурні та історичні пам’ятки: Андріївську церкву, Софійський собор, Золоті Ворота, Оперний театр. Втім, мало хто знає, що в готелі на розі Володимирської та Прорізної в різні часи проживала еліта вітчизняної культури.
 Із загального архітектурного ансамблю вулиці суттєво «вибивається» так званий Будинок академіків, розташований за номером 51-53. Раніше на місці типової радянської дев’ятиповерхівки 70-х років стояли охайні двоповерхові будиночки середини ХІХ століття.
 Саме на Володимирській вулиці розташована колиска української демократії – будівля першого парламенту УНР. Тут працювали лідери української революції 1917 року: Михайло Грушевський, Володимир Винниченко, Симон Петлюра. Зараз у цьому приміщенні розміщений столичний Будинок вчителя. 
  З протилежного боку вулиці розташована цитадель вітчизняної науки – Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Заснований в далекому 1834 році, він за свою історію змінив декілька назв та став справжньою «альма-матер» для багатьох поколінь вітчизняних культурних, наукових та політичних діячів.
 Старовинні знімки, зроблені в середині ХХ століття, наочно демонструють зміни, що пережила вулиця за останні 100 років. Поменшало дерев, безслідно зникли деякі будинки, а подекуди й цілі квартали.

Старенькі трамваї замінили новітні тролейбуси, а машин побільшало в десятки разів. Безліч чого змінилося, але Володимирська досі залишається однією із найбільш мальовничих столичних вулиць.

Нові фото: Антон Фоменко.

https://vechirniykiev.com.ua