У сезон баклажани можуть стати дешевою альтернативою м’ясу або свіжим доповненням до нього. Цей овоч добре підходить для приготування на грилі і в духовці, а також чудово поєднується з помідорами, горіхами та сиром.
Корреспондент.net вибрав кілька нескладних, але ситних рецептів страв з баклажанами від кулінарного порталу Flavor.ua.
Баранина з баклажанами
Для приготування знадобиться:
– 500 г м’якої баранини
– 2 чайні ложки орегано
– 2 столові ложки оливкової олії
– 1 середній (300 г) баклажан, нарізаний шматочками по 1 см
– 4 чайні ложки томатного чатні або аджики (за бажанням)
– 100 г смачного твердого сиру (швейцарського або, наприклад, “Нарцис Карпат”)
Девід Хан / ACP
Час приготування: 30 хв. Кількість порцій: 4
Як готувати:
1. Покладіть нарізану на стейки баранину на невелику таріль. Змішайте орегано і 1 столову ложку олії, обмажте цим соусом стейки і дайте їм промаринуватися.
2. Розігрійте олію у великій сковороді, обсмажте баклажан з двох сторін, до золотистої скоринки. Приберіть його зі сковороди і дайте охолонути. У цій сковороді смажте стейки – 4 хвилини з обох сторін, до готовності.
3. Накрийте стейк шматочком баклажана, на який покладіть зверху ложечку томатного чатні або аджики, потім зверху додайте шматочок сиру. Покладіть стейки на гриль і готуйте, поки не розплавиться сир. Подавайте з орегано і листям салату.
Запечені баклажани з волоськими горіхами
Для приготування знадобиться:
– 2 довгих баклажани
– 2 столові ложки оливкової олії
– 1 маленька цибулина, дрібно нарізана
– 2 зубчики часнику, пропущених через прес
– 55 г родзинок
– 60 г волоських горіхів
– 2 чайні ложки меленої кориці
– 2 чайні ложки меленого кумина
– 2 чайні ложки меленого коріандру
– ½ чашки подрібненого листя коріандру і трохи цілих для подачі
– 150 г натурального йогурту
Філіп Castleton
Час приготування: 45 хв. Кількість порцій: 4
Як готувати:
1. Розгорітися духовку до 200 ° С. Розрізати баклажани уздовж на половинки і зробити діагональні надрізи з внутрішнього боку, використовуючи гострий ніж.
2. Розрізати кожну половинку ще раз навпіл і змастити оливковою олією. Посолити і помістити у форму для запікання. Запікати протягом 40 хвилин до повної м’якості.
3. Поки баклажани печуться, розігріти олію в сковороді. Підсмажити цибулю протягом 5 хвилин до золотистого кольору. Додати часник і смажити ще хвилину, не допускаючи того, щоб часник потемнів. Додати родзинки, горіхи та спеції, готувати ще 1-2 хвилини до розм’якшення родзинок. Додати порізані листя коріандру.
4. Викласти баклажани на блюдо і розподілити суміш зі спеціями зверху. Полити йогуртом, посипати цілими листям коріандру.
5. Подавати з лимонними шматочками і хлібними коржиками – лавашем, чапаті.
Баклажани по-пармски
Для приготування знадобиться:
– 2 середніх баклажани (загальна вага – близько 800 г), нарізаних скибочками по 1 см
– 2 чайні ложки оливкової олії + ще трохи
– 1 цибулина, дрібно нарізана
– 1 зубчик часнику, подрібнений
– 700 г томатної пасати
– 2 столові ложки томатної пасти
– 1 столова ложка свіжого орегано, нарізаного (можна взяти 1 ч.л. сушеного)
– 2 склянки моцарели, натертої
– ½ склянки пармезану, натертого
Девід Хан / АСР
Час приготування: 30 хв. Кількість порцій: 4
Як готувати:
1. Викласти баклажани на деко і збризнути олією. Обсмажити з обох сторін під грилем до трошки коричневого відтінку.
2. Вимкнути гриль і включити духовку на 190 ° С.
3. Розігріти олію в каструлі, додати цибулю і часник. Пасерувати до м’якості. Додати пасат, пасту і орегано, довести до кипіння, потім зменшити вогонь і тушкувати, не накриваючи кришкою, 10 хвилин.
Краще подавати зі свіжою зеленню – вона додасть баклажанам весняного акценту.
Доповнити страву варто келихом насиченого червоного вина
4. Змастити маслом глибоку форму для запікання. Викласти шарами 1/3 баклажанів, 1/3 соусу, по 1/3 кожного сиру. Повторити все те ж ще два рази. Запікати 35-40 хвилин, до золотисто-коричневої скоринки.
Рагу з грибами та баклажанами
Для приготування знадобиться:
– 2 середні баклажани, порізані кубиками
– ¼ склянки оливкової олії
– 2 середні цибулини, порізані скибочками
– 1 червоний болгарський перець, очищений від насіння і порізаний скибочками
– 3 зубчики часнику, пропущені через прес
– 1 чайна ложка кумина, подрібненого в ступці
– ½ чайні ложки сухої паприки
– 1 маленький червоний перчик чилі, очищений від насіння і подрібнений
– 200 г дрібних шампіньйонів, порізаних пластинками
– 1/3 склянки води
– ¼ склянки тахині
– Сік 1 лимона
– 2 столові ложки кропу, порізаного
– ½ склянки петрушки, порізаної
Джейсон Гамільтон
Час приготування: 30 хв. Кількість порцій: 4
Як готувати:
1. Посоліть баклажани і залиште на 10 хвилин. Потім ретельно промийте, щоб прибрати гіркоту. Готуйте на пару 10 хвилин або до м’якості. Відставте убік.
2. Нагрійте олію в сковороді на середньому вогні. Тушіть цибулю, болгарський перець, часник, чилі, кумін і паприку 4-5 хвилин, до м’якості цибулі. Додайте гриби і баклажан і тушкуйте ще 8-10 хвилин.
Щоб овочі були смачнішими, обсмажуйте їх швидко з оливковою олією. Додайте
запашні трави – це додасть страві середземноморського звучання
3.Тем часом змішайте воду, тахині та лимонний сік в однорідну масу. Додайте цю суміш в овочі разом з кропом, посоліть і поперчіть за смаком. Посипте рагу петрушкою і подавайте з рисом або кіноа.
Порада: Тахін можна замінити перемолотим в блендері або перетертим в ступці кунжутом.
Рулетики з баклажанів
Для приготування знадобиться:
– 1 великий баклажан
– 2 столові ложки оливкової олії
– 5 шматочків прошутто, кожен розрізати на 4 частини
– 270 г (банку) запеченого болгарського перцю в оливковій олії
– 18 великих листка базиліку
– 9 маленьких кульок боккончіні, розрізаних навпіл
– Шпажки
Роб Шоу / ACP
Час приготування: 30 хв. Кількість порцій: 12
Як готувати:
1. Розігрійте гриль або барбекю на великому вогні. Наріжте баклажан пластинами – їх повинно вийти 9. Тепер кожну пластину розріжте уздовж навпіл.
2. Змастіть олією кожну сторону баклажана. Приправте за смаком.
3. Обсмажте баклажани 3-4 хвилини, з кожного боку. Остудіть. Зверху покладіть прошутто.
Запечений болгарський перець шукайте в крамницях з грецькими продуктами. Або
запечіть над грилем або газом цілі перці до потрісканої, місцями почорнілої шкірки, загорніть у фольгу на 5 хвилин, а потім видаліть шкірку і кісточки і збризніть оливковою олією
4. Промакніть паперовим рушником стручковий перець. Покладіть його поверх прошутто. Додайте лист базиліка і шматочок боккончіні. Акуратно згорніть у вигляді ролу і закріпіть шпажкою. Подавайте з маринованим часником і житнім хлібом.