Ця овочева культура не тільки одна із найпоширеніших у світі, але й одна з найкорисніших.
Склад і цілющі властивості капусти Не зважаючи на низький вміст жиру і калорій (25 калорій на 100 г), капуста дуже поживна. Всього півсклянки капусти (75 г) містить: 4 г вуглеводів (в тому числі 1 г волокна і 2 г цукру); 1 г білка; 30-35% добової потреби вітаміну С; 81,5 мг вітаміну К; 11 мг магнію; 22 мг фолієвої кислоти; вітамін В-6, пантотенову кислоту (вітамін B-5), піридоксин (вітамін B-6) і тіамін (вітамін B-1); мінерали (кальцій, калій марганець, залізо і магній); антиоксиданти (холін, бета-каротин, лютеїн, зеаксантин); флавоноїди (кемпферол, кверцетин та апігенин).
Саме капуста збагачує наш організм такими важливими складовими, як індол-3-карбінол, лютеїн, зеаксантин, сульфорафан. Ці сполуки є потужними антиоксидантами і, як відомо, допомагають захистити від захворювань дихальної системи, раку товстої кишки і передміхурової залози, а також знижують в крові рівень «поганого» холестерину.
Завдяки високому вмісту вітаміну С, регулярне вживання капусти допомагає людському організму виробляти стійкість до інфекцій, знищуючи вільні радикали. Цікаво! Найвищу антиоксидантну цінність має синя капуста. Мінерали у складі капусти контролюють частоту серцевих скорочень і кров’яний тиск, а також використовуються для утворення червоних кров’яних тілець.
У 100 г капусти міститься 63% добової норми вітаміну К, що впливає не тульки на зсідання крові, а й відіграє не останню роль в метаболізмі кісткової тканини. Крім того, вітамін К допомагає в профілактиці та лікуванні хвороби Альцгеймера, оскільки запобігає пошкодженню нейронів в головному мозку. Як приготувати капусту без втрати поживної цінності Найкраще вживати капусту у свіжому вигляді, так зберігається більше поживних речовин. Але можна спробувати і дещо інше.
Джерело: http://zhyvyaktyvno.org/index.php/news/nezvichajn-vlastivost-zvichajno-kapusti
© ЖивиАктивно