У бібліотеці КПІ відкрили інноваційну лабораторію для винахідників «Лампа»

9 Грудня 2017 13:12

Сьогодні у Києві офіційно відкрили  інноваційну високотехнологічну лабораторію електроніки та прототипування «Лампа». Проект реалізовано в рамках Громадського бюджету.

Всі зацікавлені матимуть змогу  безкоштовно користуватися обладнанням для самостійного вивчення електроніки і розробки власних пристроїв.

Ми — відкрита лабораторія для вивчення електроніки, проведення досліджень, розробки проектів і створення прототипів. Хоча лабораторія функціонує на базі КПІ, у ній нема обмежень для відвідування. До нас приходять студенти з інших факультетів КПІ та інших вишів (НАУ, КНУ тощо), школярі, випускники. Головне, щоб людина була адекватною і дбайливо ставилася до обладнання лабораторії, – коментує засновник лабораторії, кандидат технічних наук, доцент кафедри Конструювання електронно-обчислювальної апаратури, факультету електроніки «КПІ» Євген Короткий.

В лабораторії є все необхідне для вивчення та розробки електроніки — вимірювальне обладнання, потужні джерела живлення, паяльні станції, автоматичний фрезерний верстат, електролобзик, 3D-принтер, дремель, багато датчиків та електронних плат: мікрокомп’ютери, всі популярні архітектури мікроконтролерів, FPGA для прототипування цифрових мікросхем, інструменти для бездротового зв’язку (WiFi, ZigBee, Bluetooth, BLE, RF тощо), драйвери двигунів та двигуни. Також доступні маленький квадрокоптер і мобільні робоплатформи. Майже до всього обладнання доступ вільний. Виняток — автоматичний фрезерний верстат. З ним працюють лише спеціально підготовлені лаборанти і виготовляють деталі за кресленнями відвідувачів.

Частину обладнання ми придбали за власні кошти (наприклад, деталі до 3D-принтера, який склали власноруч). Частину пристроїв нам подарували або дали тимчасово покористуватись небайдужі відвідувачі. Багато електронних плат ми одержали від закордонних електронних корпорацій, за їх університетськими програмами. Таку можливість дають Altera, Xilinx, TexasInstruments, ARM, Imagination Technologies, Nordic Semiconductor– пояснює Євген Короткий.

Отже, необхідно лише подати заявку з переліком запитуваного обладнання, обґрунтувати його необхідність і пройти нескладну перевірку кваліфікації за для користування.

Лабораторія  «Лампа» розташована за адресою: просп. Перемоги 37, науково-технічна бібліотека ім. Г.І. Денисенка, зал №1 (3 поверх).

Нагадаємо, загальний кошторис Громадського бюджету-2017 становив 50 мільйонів гривень.

Вартість одного проекту не повинна була перевищити одного мільйона гривень. Кияни зареєстрували 497 ініціатив. До голосування була допущена 321. Перемогло 62 проекти.  Найбільше голосів набрала інноваційна високотехнологічна лабораторія електроніки і прототипування «Лампа».  Сьогодні уже реалізовано більше 30-ти проектів Громадського бюджету-2017.

Джерело: https://vechirniykiev.com.ua/news/u-bibliotetsi-kpi-vidkryly-innovatsiynu-laboratoriyu-dlya-vynakhidnykiv-lampa