Цього року Київська кіностудія імені Довженка відсвяткує ювілей

7 Січня 2018 10:30

Цього року Київська кіностудія імені Олександра Довженка виповнюється 90 років.

На її фільмах виросло кілька поколінь українців, пише “Сегодня”.

А картини отримували нагороди на багатьох світових фестивалях. “Тіні забутих предків” захоплювали критиків в Аргентині, Італії, Греції. А фільм “Земля” 58-го року визнали однією з найкращих картин в історії кіно.

Театр починається з вішалки, а кіностудія – з прохідної. Колись тут, ніби по Хрещатику, ходило безліч людей, та ще й яких.

Територія кіностудії займає площу більш ніж 13,5 га. Тут розташовані шість знімальних павільйонів, створені всі умови для повноцінної роботи над кіно- і телепроектами. Один з павільйонів, площею більше 2 тис. кв.м., є одним з найбільших у Європі. При кіностудії працює Музей національної кіностудії художніх фільмів ім. О.Довженка.

Пилип Іллєнко тут виріс, і пам’ятає – як було багатолюдно ще якихось 20 років тому. Ось павільйон, в якому одночасно могли працювати 24 знімальних групи. У ньому та й на інших майданчиках за 90 років створили понад тисячу кінокартин.

За 80 років працівниками кіностудії створено біля тисячі фільмів. Багато з них ставали призерами престижних міжнародних кінофестивалів. Два фільми: “Земля” О. Довженка – у номінації художнього кіно, і “Людина з кіноапаратом” Дзиги Вертова – у номінації документального кіно, увійшли до скарбниці світового кіномистецтва, ставши кращими фільмами усіх часів і народів. Вищу нагороду Американської асоціації кінокритиків і премію газети “Daily News” – за кращий іноземний фільм, що демонструвався у США у 1944 році, отримав фільм “Райдуга” Марка Донського.

Але зараз кіностудія переживає не найкращі часи. У рік випускають 1-2 фільму. Тоді як в дев’яностих було по 10-15.

Проект модернізації кіностудії Олесь Янчук подав 3 роки тому. Але заговорили про нього тільки зараз.

“Кіношникам потрібно дати більше юридичних прав. І можливість працювати самим на себе, а не віддавати державі 70% заробітку”, – вважає керівник Держкіно.

Зараз закінчують монтаж картини “Таємний щоденник Симона Петлюри”. У прокат вийде в цьому році.

https://gazeta.ua/articles/kiev-life/_cogo-roku-kiyivska-kinostudiya-imeni-dovzhenka-vidsvyatkuye-yuvilej/813272