17 січня: це цікаво знати

17 Січня 2018 07:39

Ян Матейко, “Стефан Баторій під Псковом”

Цей день в історії:

17 січня 730  року почалося  іконоборство. На сіленції, раді сенаторів і вищого духовенства в Константинополі, візантійський імператор Лев III Ісавр оголосив шанування ікон злочином.  У Візантійській імперії розгорнулися гоніння всіх, хто шанував ікони. Було знищено велику кількість історичних пам’яток. Іконоборство подовжувалось близько століття, з перервами – у залежності від поглядів того чи іншого імператора Візантії.

1558 рік – почалася Лівонська війна. Московське царство зробило спробу землі прибалтійських держав (т.з. «Лівонської конфедерації»). Війна тривала 26 років. На боці московитів воювали Касимівське ханство та створена ними ж маріонеткова держава «Лівонське королівство». У війну втрутилися Швеція, Велике князівство Литовське (з 1569 – Річ Посполита), Королівство Данія. Війна завершилася повною поразкою Московії. У війні взяло участь українське козацтво.

1605 року вперше опубліковали  роман Сервантеса “Дон Кіхот”. У липні 1604 р. автор за невідому суму продав права на публікацію першої частини роману книговидавцю Франсіско де Роблесу. Друк був завершений у грудні.  Після надходження у продаж роман одразу здобув великий успіх, причому переважна частина накладу, який становив 400 примірників, була направлена в Новий Світ, оскільки видавець вважав, що в Америці виручить за книжку більші гроші.  До Ліми надійшло тільки 70 примірників, оскільки інші затонули разом із кораблем.

У 1805 році у Харковi вiдкрито перший у східній Україні унiверситет.

1861 року запатентований змивний туалетний бачок.

1912-й — члени експедиції Р. Скотта першими у світі прибули до Південного полюса.

В 1991-му почалася операція “Буря в пустелі” (американські авіанальоти на Ірак). 17 січня — 24 лютого відбувалися масовані удари з повітря, в яких було задіяно до 1000 літаків, які базувалися як на наземних військово-повітряних базах, так і на 6 авіаносцях. Ірак, крім ударів у відповідь, відповідав обстрілом балістичними ракетами “Скад” території Ізраїлю, який не брав участі у війні, і акціями “екологічного тероризму”, тобто зливом нафти в Перську затоку. Вперше в реальних бойових умовах були застосовані крилаті ракети. Їх запускали американські кораблі, що стояли в Перській затоці.

Народилися:

1706-й — Бенджамін Франклін, політик, видавець, вчений, винахідник, цивільний активіст, письменник і дипломат, один із засновників США.

1863 рік — Костянтин Станіславський, російський актор, режисер, теоретик театру, засновник МХАТу.

1869 рік – Іван Труш, український живописець-імпресионіст.

1942 року народився Мухамед Алі (Кассіус Клей), американський боксер, чемпіон світу у надважкій категорії (1964, 1974, 1978 роки); єдиний спортсмен, хто тричі. повертав собі найвищий титул. Останій бій провів у 1981 році проти Тревора Бербіка і програв його. На цей час в Алі вже  прогресувала хвороба Паркінсона. В 1996 році Алі, як великий спортсмен вшановується правом запалити олімпійський вогонь в Атланті.

В 1961-му — Майя Чебурданідзе, грузинська шахістка, екс-чемпіонка світу серед жінок.

1962-го — Джим Керрі, американський кіноактор(“Ейс Вентура: Детектив домашніх тварин”, “Маска”, “Брюс Всемогутній”…) Комедія приваблювала Джима ще з ранніх дитячих років. Він обожнював фільми за участю відомого американського коміка Джеррі Льюїса і намагався наслідувати його. Вдома він веселив батьків, братів та сестер падіннями зі сходів: то в прискореному варіанті, то немов у кіно, в сповільненому. Але коронним номером Джима було пародіювання його дідів-алкоголіків. Цей номер на задоволення всієї родини він виконував вже у 10 років.

1987 рік – Олександр Усик, український боксер, олімпійський чемпіон 2012 року.