У квітні 2018 року у порівнянні з минулим місяцем вартість курятини зросла з 54,6 до 55,2 гривень за кілограм, яловичина та свинина подорожчали не так суттєво — на 30 та 50 коп/кг відповідно. Про це повідомляють в Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». Згідно прогнозів аналітиків, у короткостроковій перспективі не варто очікувати зменшення вартості м’яса.
Згідно повідомленню, найбільшою популярністю серед українців користується саме м’ясо курятини, якого за результатами 2017 року українці спожили 1032 тис. тонн. З іншого боку, негативну динаміку показують обсяги споживання українцями м’яса свинини та яловичини — за період з 2013 по 2017 рік споживання свинини знизилося на 25%, яловичини на 26%. Причинами цього є низька купівельна спроможність українців та ріст собівартості виробництва даних видів м’яса.
«Курятина є найбільш доступним видом м’яса, проте і тут динаміка росту цін не додає оптимізму. Українські виробники курятини в основному орієнтуються на експортний ринок, який у продовж останнього часу демонструє стабільний ріст цін. Підігріває ціни на міжнародній арені і зростання імпортного попиту, що дає можливість очікувати подальшого росту вартості курятини. Як результат, висхідний світовий ціновий тренд може вдарити і по кишенях українців», — йдеться у повідомленні.
Більш суттєвого росту вартості всіх видів м’яса можна очікувати вже в період травневих свят. Аналогічну тенденцію спостерігали і в 2017 році, коли на кінець травня у порівнянні з кінцем квітня вартість курятини зросла в середньому на 5%, свинини на 27%, яловичини на 6%.
«Зросли напередодні травневих свят ціни й на інші продукти харчування. Зокрема, згідно даних Мінагрополітики, найбільше додали в ціні у порівнянні з березнем овочі. Так звані продукти «борщового набору» традиційно зростають навесні, коли запаси у господарствах населення скорочуються, а новий урожай ще не надійшов на полиці українських магазинів. Рекордсменом по зростанню вартості став буряк, який подорожчав на 36,7%, капуста додала в ціні +31,6%, а морква – на 29,4% з 7,7 грн/кг до 10 грн/кг. Подешевшали наприкінці квітня у порівнянні з кінцем березня цукор (-1,3%) та гречка (-2,9%)», — заявили в УКАБі.
http://landlord.ua/sezon-shashlikiv-shtovhaye-vgoru-tsini-na-myaso/