Черговий дерибан землі у Києві неминучий…

21 Вересня 2018 11:35

Останнє засідання Київради розпочалося майже з годинним запізненням. Депутати мали зібратися о 10:00, але зробили це на 45 хвилин пізніше. На засіданні був відсутній мер Кличко, який поїхав у відрядження, тож традицію з привітанням депутатів підхопив секретар Київради Володимир Прокопів. Після цього почалися голосування за виділення землі у Києві різноманітним приватним фірмам та фізичним особам.

Згодом дійшло до скандального проекту рішення щодо виділення земельної ділянки неподалік Кільцевої дороги. Проте під час обговорення цього питання багато депутатів Київради заявили, що нещодавно на цьому місці так звані підприємці вирубали вікові дуби, а потім встановили потворні МАФи. Представники більшості фракцій вирішили не віддавати голоси за те, щоб надати землю “бізнесменам”, які знищують зелені насадження міста. Хоча деякі депутати з промерської фракції все ж голосували “за”.

Проект рішення зрештою не набрав потрібної кількості голосів і надійшла пропозиція взагалі відхилити це питання, щоб більше до нього не повертатися. Під час голосування за це промерська більшість фактично бойкотувала рішення, і тепер у так званих бізнесменів все ж буде можливість в отриманні землі, де вони вирубали дерева.

Попрацювавши трохи більше, ніж півтори години, секретар Київради оголосив обідню перерву. А після обіду депутати знову повернулися до голосування за земельні питання. І знову на горизонті з’явилися такі улюблені для промерської більшості детальні плани території. Цього разу йшлося про промисловий район “Троєщина” на вулиці Пухівській. Замовником ДПТ став Департамент містобудування та архітектури. Розробники проекту пропонують провести розбудову на 243 гектарах землі. Але депутатів запевнили, що житлові будинки на цій території не зводитимуть. Мовляв, буде лише одна висотка, але вона вже й так будується, і на це є усі дозвільні документи. Звісно, про будівництво шкіл та дитячих садків традиційно не йшлося. Хоча у новому будинку має проживати більше тисячі осіб, але дітей з цих будинків пропонують віддавати у вже наявні навчальні заклади.

Разом з тим, згідно ДПТ, планують знести більше чотирьох тисяч гаражів, в яких мешканці Троєщини ставлять свої автівки. Замість цього хочуть збудувати багаторівневі паркінги на 10 тис. машиномісць. Крім цього, розробники детального плану території хочуть реконструювати ринок “Троєщина”, а також збудувати черговий торговельно-розважальний центр. Проте найбільше депутатів вразила ідея із продовженням дороги по проспекту Ватутіна з виходом за місто. За задумом проектувальників, ця дорога має стати дублером Броварського проспекту. Депутати одразу почали заявляти, що таким чином частина транспорту з Броварського проспекту поїде на проспект Ватутіна, який вже зараз кожного ранку “стоїть” у шалених заторах. Більше того, тоді можна взагалі забути про те, що таке Північний міст, який також зараз вже перевантажений транспортом. На що розробники ДПТ запевнили, що продовження дороги з проспекту Ватутіна можна очікувати на перспективу, за років 15. Тобто хвилюватися нема чого.

Під час обговорення детального плану території до виступу запросили представника троєщинців. Він одразу заявив, що в чинному Генплані Києва взагалі немає ніякої дороги-дублера Броварського проспекту. До того ж, за словами активіста, ця дорога призведе до вирубки Биківнянського лісу. На це розробники ДПТ лише відповіли, що майбутня дорога вже закладена у детальний план території щодо так званої розбудови Биківні, яку депутати Київради підтримали кілька років тому. Мовляв, якщо депутати не проголосують за ДПТ по вулиці Пухівській через якусь дорогу, то вони будуть суперечити самі собі.

Зрештою будь-які голосування за ДПТ на Троєщині зазнали краху. За ухвалення цього проекту рішення за основу не вистачило голосів. Потім була пропозиція відправити цей “сирий” ДПТ на доопрацювання, але за це також не проголосували більшість депутатів. Ще була пропозиція взагалі відхилити даний детальний план території і не повертатися до нього. Але під час голосування за це депутати з промерської більшості цілком очікувано не дали потрібної кількості голосів. Тож черговий дерибан землі в обхід Генплану і здорового глузду неминучий.

https://kyiv.depo.ua/ukr/kyiv/zasidannya-kiyivradi-ne-progolosovaniy-dpt-i-pidtrimka-biznesmeniv-yaki-virubuyut-dereva-20180920840900