Зірки світового балету покажуть в Києві “Раймонду” з норвезьким акцентом

15 листопадаа 2018 12:45

Знаменитий в усьому світі балет Олександра Глазунова і Маріуса Петіпа “Раймонда” скоро отримає нове прочитання. 20 листопада в столичному Національному театрі опери та балету зберуться майстри української та зарубіжної сцени, щоб подарувати глядачам шедевр світової класики.

Головну чоловічу партію в столичній постановці виконає прем’єр Норвезького театру опери і балету, колись провідний соліст Мюнхенської балету – Ерік Мурзагаліев. Заради участі в цьому проекті артист перекроїв свій гастрольний графік, який розписаний у нього на рік вперед.

Мурзагаліев грає в кращих театрах світу, його репертуар багатий всесвітньо відомої хореографією: Кранко, Ньюмейер, Григорович, Петіпа, Баланчин. Свого часу талант і майстерність Еріка високо відзначили в Bavarian State Ballet і запросили його на провідні ролі в якості principal dancer Мюнхенського балету.

В образі Жана де Брієнна з’явиться один з солістів Нацопери – Сергій Кривоконь. А партію Раймонди станцює заслужена артистка України Наталія Мацак. Балерина виступає в кращих залах Франції, Італії, Греції, Іспанії, Швейцарії, Америки, Китаю, Кореї, Індії . Її майстерність визнано такими легендами балетної сцени, як Ольга Лепешинська, Юрій Григорович, Наталія Макарова.

Головна роль – одна з найскладніших для виконання партій, адже у неї сім сольних варіацій. Не випадково про юну Майї Плісецької, яка 20 січня відзначила б своє 93-річчя, театральний світ заговорив після її виступу саме в цьому балеті.

Балет “Раймонда”, який отримав неймовірну популярність в середині ХХ століття, до сих пір залишається одним з найскладніших вистав для будь-якої балетної трупи. Насичена хореографія вимагає від виконавців віртуозності та фізичної витривалості. Для артистів це – можливість показати всі грані техніки класичного танцю. Для глядачів – насолодитися вражаючим видовищем балетного майстерності.

Відомо, що своєю популярностьюза кордоном “Раймонда” багато в чому зобов’язана Рудольфа Нурієва, який вніс великий внесок в розвиток цього балету як балетмейстер та виконавець.

Балет “Раймонда” пройде в Києві 20 листопада в Національному театрі опери і балету ім. Тараса Шевченка.

https://gazeta.ua/articles/celebrities/_zirki-svitovogo-baletu-pokazhut-v-kiyevi-rajmondu-z-norvezkim-akcentom/869206