“Крису” не випустили…

11 Вересня 2019 12:01

Верховний Суд України залишив без змін вирок координатору «тітушок» Юрію Крисіну, засудженому до п’яти років ув’язнення за співучасть у вбивстві журналіста видання «Вести» В’ячеслава Веремія під час Революції Гідності.

«Колегія суддів ухвалила рішення залишити без змін покарання для Крисіна», – зазначається у рішенні суду, повідомляє Тheinsider.ua.

Верховний Суд 10 вересня розглянув скарги адвокатів Крисина, які прохали повернути вирок суду першої інстанції у вигляді 4 років позбавлення волі з умовним терміном 2 роки.

На початку розгляду адвокат Тетяна Гнатюк клопотала про відвід прокурорів Людмили Гетьман і Юлії Малашіч, але колегія суддів відхилила цю заяву.

Адвокати Крисіна зазначали, що Апеляційний суд, який скасував вирок суду першої інстанції і призначив жорсткіше покарання, не врахував зізнання Крисина і те, що у він має малолітніх дітей.

Однак прокурор Малашіч зазначила, що за даними слідства, коли Крисіна випустили з-під варти, він поїхав не до власних дітей, а почав ховати зброю, яка була речовим доказом у справі. Факт «каяття» прокурори також поставили під сумнів.

Нагадаємо, в період Євромайдану, В’ячеслав Веремій був одним із провідних журналістів газети «Вести», писав на гострі соціальні теми і проводив журналістські розслідування

У ніч на 19 лютого 2014 року журналіст разом із колегою по виданню, IT-фахівцем Олексієм Лимаренком, їхав з роботи на таксі додому, на Лівий берег. На розі Володимирської та Великої Житомирської він помітив озброєних людей в камуфляжі і масках та намагався їх сфотографувати з автомобіля. Однак вони напали на автомобіль, почали його руйнувати, витягли водія і пасажирів. Водієві та Лимаренку після побиття вдалося вирватися, а Веремія з криками «Кого знімав? Навіщо знімав?» сильно побили і вистрілили у спину.

Веремій був доставлений до реанімації лікарні швидкої допомоги, однак через втрату крові і травм, несумісних з життям, близько шостої години ранку 19 лютого він помер під час операції.

Нагадаємо, у грудні 2017 року Шевченківський районний суд Києва визнав координатора тітушек Юрія Крисина винним у справі про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія. Згідно з вироком суду, Крисіну було призначено покарання у вигляді 4 років позбавлення волі умовно з звільненням від відбування покарання із випробувальним терміном на 2 роки.

Генеральна прокуратура подала апеляцію на це рішення. Апеляційний суд Києва частково задовольнив апеляції прокуратури та потерпілих на вирок Шевченківського районного суду. 3 червня 2018 року апеляційна інстанція скасувала попереднє рішення суду і засудила Юрія Крисина до п’яти років реального ув’язнення.

8 жовтня 2018 року засуджений відправився до колонії в Донецькій області для відбування покарання.

Джерело: https://ua.news/ua/verhovnyj-sud-ostavyl-za-reshyotkoj-souchastnyka-ubyjstva-zhurnalysta-veremyya/