Думка експерта: змінити підхід до війни

28 Жовтня 2019 10:33

Фото: Міноборони України

Війна Росії проти України ставить нашу країну перед новими викликами – потрібно міняти тактику ведення бойових дій, в союзниках більше орієнтуватися на США, а в озброєнні армії – на певні види озброєнь, які підходять під особливості сучасної війни.

Про це розповів в статті для ZN.UA директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

Він відзначив три головні напрямки, які потрібно підлаштувати під сьогоднішні реалії протистояння агресору. За його словами, Україна п’ять років ремонтувала і модернізувала озброєння і техніку для війни третього покоління, брати участь ж доведеться у війні четвертого і більше.

Перше. Вкрай необхідно перейти до оперативного формування відповідних бойових можливостей, які умовно можна назвати щитом стримування агресії. Це і ракети дальністю 300-500 км (а в перспективі – 1500 км), і описувані раніше технології (новітні засоби виявлення, в тому числі виявлення цілей, автоматизації, радіоелектронної боротьби), і масове виробництво ударних компонентів (від баражуючих боєприпасів до ударних безпілотників багаторазового використання)”, – написав Бадрак.

По-друге, вважає експерт, українській армії потрібно переосмислити п’ятирічний досвід війни проти Росії і почати впроваджувати нові методи ведення бойових дій

“В Міноборони необхідно створити структуру досліджень сучасних бойових дій і розвитку ЗСУ. Серед іншого, є сенс розглянути і можливості ведення сучасної підривної війни, але із застосуванням сучасних технологій”, – підкреслив він.

По-третє, Бадрак бачить необхідність змістити акцент співпраці з НАТО на американців, при цьому перехід армії на стандарти Альянсу не буде скасовано.

“Це не стільки взаємосумісність військ, скільки взаємопроникнення технологій, дозовані закупівлі деяких елементів західних озброєнь. Але найголовніше – організація системної і вивіреної роботи на зближення з США (чого реально не було досі). Експерти Українського інституту досліджень безпеки вважають, що за певних обставин Україна могла б стати для США “європейським Ізраїлем”, з усіма наслідками, що випливають”, – додав військовий експерт.

Джерело: https://ukr.segodnya.ua/ukraine/nuzhno-izmenit-podhod-k-voyne-kak-ukraine-zashchititsya-ot-vooruzhennoy-agressii-1351268.html