Чим корисний грейпфрут і як його їсти?

12 листопадаа 2019 17:53

Вперше грейпфрут описав в 1750 році валлійський ботанік-священик Гріффітс Хьюджес, який назвав фрукт «забороненим плодом».

Назва грейпфрута походить від англійських слів grape — виноград і fruit — фрукт. Це обумовлено тим, що плоди грейпфрута часто ростуть як виноград, збираючись в грона. Грейпфрут (помпельмус гроновидний) — це вічнозелена субтропічна рослина роду цитрусових. До середини 19 століття грейпфрут приймали за помело, але, насправді, фрукт є гібридом апельсина і помело.

Грейпфрути вирощують в Китаї, США, ПАР, Мексиці, Ізраїлі, Бразилії та інших країнах. Зовні грейпфрут схожий на апельсин, але за розміром він більше, а м’якоть більш кисла і з гіркуватим присмаком.

Колір м’якоті залежить від сорту грейпфрута (їх існує близько 20) — від світло-жовтого до яскраво-червоного. Чим яскравіше м’якоть, тим вона солодша.

Грейпфрут їдять у свіжому вигляді, використовують в різних салатах, а також роблять соки, варення, желе, лікери та цукати.

Користь грейпфрутів. Грейпфрут для схуднення

Грейпфрут містить багато корисних вітамінів і мікроелементів — вітамін В2, вітамін С, калій, кальцій, магній, фосфор і інші. Фрукт вважається дієтичним продуктом, який, як і апельсин, часто використовують в різних дієтах.

Грейпфрут рекомендується до вживання людям з хворобами кровообігу та ішемічною хворобою серця.

Плоди грейпфрута містять антиоксиданти, які знижують рівень холестерину в крові. При цьому грейпфрути з червоною м’якоттю краще справляються з нормалізацією холестерину, ніж фрукти з жовтою м’якоттю.

Людям зі зниженою кислотністю шлункового соку рекомендують пити фреші з грейпфрута. Грейпфрут також рекомендується для підвищення загального тонусу організму і гарного апетиту.

Важливо знати, що грейпфрут може вступати у взаємодію з деякими ліками! Фрукт може підвищувати вміст діючих речовин, викликаючи ефект передозування. Тому під час прийому ліків, потрібно дізнатися про можливий вплив грейпфрута на організм.

Як чистити грейпфрут?

Щоб прибрати або пом’якшити гіркоту грейпфрута, потрібно очистити шматочки плода від напівпрозорої плівки. У плівці містяться хінна кислота і глікозиди, які і дають гіркий присмак.

Грейпфрут потрібно очищати за допомогою гострого ножа. Розрізаємо фрукт на дві частини. Видаляємо серцевину з частиною прилеглих напівпрозорих плівок, в поглиблення кладемо цукор або мед і їмо грейпфрут ложкою.

Також можна очистити грейпфрут як апельсин, після чого зняти плівку з кожного шматочка грейпфрута. Або розрізати фрукт на частини і посипати цукром.

Джерело: https://style.nv.ua/ukr/food-drink/greypfrut-korist-kaloriynist-yak-jisti-dlya-shudnennya-50052384.html