Микола Томенко: найдорожча Верховна Рада за всю історію

19 листопадаа 2019 10:23

14 листопада 272 депутати проголосувала за Постанову №2433 «Про кошторис Верховної Ради України на 2020 рік». Не підтримали документ у повному складі фракції «Європейська солідарність» і «Батьківщина». За проголосували 226 депутатів від «Слуги народу», один – з фракції «Опозиційна платформа – За життя», 14 – з групи «За майбутнє», 16 – з фракції «Голос» і 15 позафракційних.

Вказаною постановою врегульовано витрати на утримання народних обранців та Верховної Ради в цілому у 2020 році.

Слід нагадати, що в порівнянні з 2015 роком видатки на утримання Верховної Ради зросли майже втричі – з 700,5 млн грн у 2015 році до 2 млрд грн у 2020.

На що ж депутати збираються витратити ці кошти?

Половина усіх коштів (1,043 млрд грн) буде спрямована на «здійснення законотворчої діяльності», в тому числі на заробітні плати нардепам – 642 млн. грн. Якщо зважити на те, що на даний час мандати отримали 424 депутати, це виходить по 1,5 млн. грн в рік або ж 126 тис. грн на місяць на одного народного обранця.

907 млн грн планується витратити на «обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Верховної Ради», з яких 756 мільйонів піде на виплату заробітних плат персоналу ВР.

На продукти харчування передбачено 646,7 тис. грн, з яких 450 тис. грн віднесено до спеціального фонду (що то за спеціальний фонд на продукти харчування, залишається лише здогадуватись).

На відрядження депутати передбачили собі кошти у розмірі майже 23 млн грн.

314,6 млн грн передбачено на «соціальне забезпечення», ймовірно йдеться про виплату компенсацій за оренду житла депутатами.

Утримання автопарку Верховної Ради вартуватиме бюджету 96,7 млн грн.

144 млн грн планують витратити на утримання адміністративних будівель.

На висвітлення діяльності Верховної Ради телеканалом «Рада» витратять 30,9 млн грн, на газету «Голос України» – 15,6 млн грн.

Таким чином, не дивлячись на щорічні заяви народних депутатів будь-якого скликання, можна прийти до висновку, що економити державні кошти народні обранці готові в будь-який спосіб, але не на собі.

З проектом постанови та безпосередньо з кошторисом можна ознайомитись за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67372 .

Нагадаю, що бурхливу реакцію викликали зміни до законодавства, запропоновані народними депутатами, та урядові ініціативи, що стосуються скасування доплат освітянам. Виходить, що на освіту й науку грошей немає, а на собі економити влада не збирається?

Наша команда Громадського руху “Рідна країна” стала на захист викладачів, вчителів і студенті. На сайті Президента вже більше 5 тисяч голосів набрала петиція проти скасування доплат і надбавок педагогам, викладачам вищих навчальних закладів та стипендій студентам.

Проголосувати за петицію Ви можете ТУТ.