У квітні вводяться електронні лікарняні листи

29 Січня 2020 13:33

З першого квітня 2020 року в Україні планується запровадити електронний лікарняний.

Про це під час брифінгу заявив заступник Міністра соціальної політики Олег Коваль.

Перший етап впровадження електронного лікарняного стане можливим завдяки старту проєкту e-Health, головним розпорядником якого є Міністерство охорони здоров’я.

  1. Кожен лікарняний повинен бути підписаний електронним цифровим підписом – тобто буде запроваджено персональну відповідальність лікаря, який видав цей документ.
  2. Електронний обіг дасть можливість відслідкувати, чи лікарняний видав профільний лікар: адже часті випадки, коли лікарі надають документи щодо хвороб, які не відповідають їхньому профілю, а це – потенційні корупційні ризики.
  3. Електронний лікарняний допоможе боротися та відслідковувати потенційні «схеми», коли «на лікарняний» іде половина співробітників підприємства, які по факту продовжують працювати, але отримують ще й виплати з Фонду соцстрахування.

– З 1 квітня в Україні з’являться електронні лікарняні. Це буде перший етап, але цей крок дозволить навести лад у системі та продовжити боротьбу з корупцією у сфері соціального страхування. Нам потрібні незворотні зміни, які покращать ситуацію у системі соціального страхування України, – наголосив Олег Коваль.

За словами Олега Коваля, які передає пресслужба міністерства, впровадження електронного лікарняного принесе більше прозорості та відкритості у процес видачі лікарняних, адже передбачає автоматизацію процесів та дає можливість відслідкувати весь процес оформлення лікарняного. Кожен лікар, який видає лікарняний, повинен буде підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі.

Інформація через реєстр в Пенсійному Фонді буде автоматично передана у Фонд соціального страхування – в установі одразу знатимуть, що людина захворіла і повинна отримати компенсацію – оскільки є платником єдиного соціального внеску. Весь процес буде прозорим.

Джерело: https://vechirniy.kyiv.ua/news/z-kvitnya-u-kyyevi-i-po-vsiy-kraini-vvodyat-elektronni-likarnyani-lysty