Де у столиці за нагальної потреби можна оформити паспорт під час карантину

31 Березня 2020 17:55

В умовах проведення карантинних заходів Міграційна служба не припинила своєї роботи, адже мусить забезпечити надання населенню адміністративних послуг у екстрених випадках: коли невідкладно потрібен паспорт чи посвідка на проживання для отримання публічних, адміністративних та фінансових послуг, коли необхідний закордонний паспорт для термінового виїзду за кордон на лікування тощо.

У столиці 2 територіальних підрозділи ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області продовжують оформлювати паспорти за нагальної потреби: Печерський районний відділ — на правому березі і Дніпровський – на лівому. Так само за окремим графіком працюють районні і міські відділи у Київській області. Також залишилося 2 відділи документування іноземців, куди можна звернутися для оформлення або пробовження посвідки на проживання в Україні у екстрених випадках (вул. Б.Хмельницького, 10 і вул. Березняківська, 4а).

Тобто, на час проведення карантину суб’єкти звернення будуть обслуговуватися лише у визначених підрозділах і лише у виключних випадках за такими напрямками:

  • оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки замість втраченого або викраденого;
  • оформлення ID-картки або посвідок на тимчасове і постійне проживання для іноземців та осіб без громадянства у разі невідкладної необхідності для отримання публічних, адміністративних та фінансових послуг;
  • вклеювання фотокарток до паспорта-книжечки по досягненню особою відповідного віку;
  • оформлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон у зв’язку з необхідністю термінового виїзду за кордон, пов’язаною з нагальною потребою в лікуванні від’їжджаючого, від’їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном.

За відсутності екстреної необхідності у документуванні – обслуговування  здійснюватися не буде, навіть якщо ви попередньо записані до електронної черги. Втім, хвилюватися не варто — особи, які здійснили попередню оплату адміністративних послуг, зможуть скористатися оплаченою квитанцією пізніше  —після скасування карантину.

При цьому видача виготовлених документів, сформованих довідок і витягів відбувається у звичайному порядку всіма територіальними підрозділами ЦМУ ДМС в м. Києві та Київській області. Але отримувати їх під час карантину не обов’язково, адже паспортні документи зберігаються у підрозділах протягом року. Якщо готова посвідка на проживання, іноземець також може отримати її після завершення протиепідемічних заходів, оскільки визначений строк для реєстрації свого місця проживання буде відстрочено.   

17 березня на законодавчому рівні було встановлено тимчасову на період дії карантину та протягом 30 днів з дня його відміни заборону на притягнення до відповідальності іноземців, які не встигли оформити чи поновити документи на право проживання в Україні або вчасно виїхати через запровадження карантину. Тобто, іноземці зможуть врегулювати питання свого перебування в Україні протягом місяця після скасування карантину. Також не будуть покарані українці, котрі під час карантину не владнали питання зі своїми паспортами: не вклеїли нове фото у паспорт-книжечку впродовж місяця після виповнення 25 чи 45 років, не замінили паспорт після зміни прізвища. Від дня припинення карантину перебіг строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

«Наразі зроблено усе для того, щоб іноземці не хвилювалися за свій міграційний статус в Україні, а також, щоб наші співгромадяни не наражалися на адміністративну відповідальність за порушення визначених законом строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг. Усі процеси в країні уповільнилися чи призупинилися: перенесено пробне ЗНО, подовжили термін е-декларування, тощо. Тобто необхідності звертатися до Міграційної служби саме зараз – у період карантину немає як у наших громадян, так і у іноземців. Усі необхідні консультації можна отримати дистанційно, не ризикуючи власним здоров’ям. Зокрема, звернутися до ЦМУ можна електронною поштою, через офіційну сторінку у соціальній мережі Facebook або у телефонному режимі», — пояснює начальник ЦМУ ДМС у м. Києві та Київській області Вячеслав Гузь.

Якщо ж попри наведені аргументи ви вважаєте, що причина звернення невідкладна і потребує обов’язкового відвідування підрозділу Міграційної служби, варто дотримуватись рекомендацій МОЗ: користуватися захисною маскою та дезінфікуючими засобами, не створювати скупчення людей у підрозділі та пам’ятати про необхідність дотримання безпечної відстані між людьми (щонайменше 1,5 метри). Подбайте про власну безпеку, бережіть себе та своїх рідних і будьте здорові.

Джерело: https://sud.ua/ru/news/ukraine/164885-de-u-stolitsi-za-nagalnoyi-potrebi-mozhna-oformiti-pasport-pid-chas-karantinu