У Києві захищатимуть Будинок швидкої медичної допомоги

7 Квітня 2014 11:48

shvidka 1

8 квітня о 12 годині відбудеться акція на захист столітньої архітектурної пам’ятки – Будинку швидкої медичної допомоги, що знаходиться за адресою: вулиця Рейтарська, 22.

Про це УНН повідомили у прес-службі організатора акції.

У 1913 році на вулиці Рейтерській, 22 відбулася закладка триповерхової будівлі Товариства швидкої допомоги. До речі, дві третини коштів на будівництво виділили меценати та кияни. shvidka 2

Саме тут через 42 роки проведе першу в Україні операцію на серці під загальним наркозом відомий хірург Микола Амосов.

Знаменитий перший корпус Київського міського ендокринологічного центру є невід’ємною частиною “старого Києва” і являє собою шедевр архітектури флорентійського ренесансу.

Нині будівля перебуває в руйнівному стані, на фасаді ще залишилися залишки розкоші в готичному стилі, але всередині — тільки руїна.

Незважаючи на те, що Будинок перебуває у власності та на відповідальності Міністерства охорони здоров’я, йому не можуть знайти застосування.

На акції громадськістю буде привертатися увага до руйнування історичної спадщини Києва, збиратимуться підписи під листом до Міністерства охорони здоров’я і Міністерства культури щодо реставрації будинку.

Крім того, активісти презентують брошуру з унікальними архітектурними спорудами, що знаходяться на межі знищення.

Джерело: рідний Київ