Більшість не обходиться без цибулі на кухні. Вона займає особливе місце серед овочів. Для приготування всіляких страв ми використовуємо її майже завжди. Користь цибулі для організму нічим не замінна, це універсальний продукт.
Про це у своєму блозі пише дієтолог Світлана Фус, інформує UAINFO.org.
Список найбільш важливих речовин, що містить цибуля:
– Кверцетин. Речовина з сімейства флавоноїдів, що володіє сильними антиоксидантними властивостями й протизапальною дією.
– Антоціани. Підгрупа флавоноїдів, що надає деяким видам цибулі фіолетовий або червоний колір. Чим більше флавіноїдів – тим яскравіший і темніший колір цибулини. Тому жовта цибуля хороша, але фіолетова ще краща.
– Сполуки органічної сірки, наприклад, алліцин. Це він додає їм різкий запах і смак, володіє антибактеріальною та антигрибковою дією.
– Фруктани – полімери фруктози, які не перетравлюються нашими ферментами та стають живильним середовищем для корисної мікрофлори кишечника.
– Сапоніни – рослинні глікозиди. Вони мають протизакрепні властивості та знижують холестерин.
Ці речовини роблять її важливою лікарською рослиною. Цибуля – один із засобів профілактики більшості хвороб. Використовують для полегшення болю в горлі, при застуді.
Цибуля допомагає знизити рівень холестерину в крові та запобігає атеросклерозу. Підвищує апетит, сприяє виробленню травних соків і жовчі, стимулює роботу кишечника.
Але слід пам’ятати, що в сирому вигляді її не рекомендується вживати людям з гастритом, виразкою шлунку, так як це може викликати подразнення слизової.
Побічним ефектом вживання цибулі є неприємний запах шкіри та дихання, однак при помірній кількості це не повинно бути великою проблемою, а користь для здоров’я досить відчутна.
Таким чином цибуля володіє протизапальною, антиоксидантною дією, зміцнює капіляри, підвищує імунітет. Якщо з’їдати в день одну цибулину середніх розмірів в будь-якому вигляді це піде лише на користь.