Чому пам’ятникам архітектури у столиці не надають такого статусу?

11 листопадаа 2014 11:17

upload.wikimedia.org

upload.wikimedia.org

Близько 1300 пам’яток архітектури вимагають офіційної реєстрації в Державному реєстрі нерухомих пам’яток України. Про це в прямому ефірі однієї зі столичних радіостанцій повідомила заступник голови КМДА Ганна Старостенко, передає УНН.
“Після проведеної інспекції нами було виявлено понад 1300 пам’яток архітектури національного та місцевого значення в Києві, які не внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Ще близько 1300 нововиявлених споруд також вимагають реєстрації та присвоєння їм статусу пам’ятки архітектури”, – сказала вона.
Водночас Анна Старостенко зазначила, що столичній владі вже вдалося повернути статус пам’ятника архітектури Гостиному двору, будинку Сошенко, який знаходиться в Пущі-Водиці, і велотреку на вулиці Б. Хмельницького.
“Сподіваюся, що найближчим часом ми зможемо звітувати про системну роботу з Міністерством культури, щоб усі ці пам’ятки були зареєстровані. Завдяки такому офіційному оформленню, ми зможемо захистити ці будівлі від зазіхань забудовників”, – підкреслила чиновниця.
Крім цього, Тимчасова контрольна комісія Київради з питань перевірки легітимності рішень Київської міської ради, прийнятих після травня 2006 року, вирішила розірвати договір оренди земельної ділянки від 10.09.2010, укладений між Київміськрадою та ТОВ “УкрРосБуд”, що належить Володимиру Константинову, нинішньому главі Держради Криму.
Голова ВКК Тетяна Меліхова розповіла, що на розі вулиць Тимошенко та Малиновського, що в Оболонському районі, “Укрросбуд” було передано ділянку землі площею 0,59 га із зеленої зони Києва для подальшого будівництва житлового будинку та підземного паркінгу.
“За 4 роки там так нічого таки і не було побудовано. Цю ділянку необхідно вивести назад у власність міста, сподіваюся, на сесії Київради підтримають наше рішення”, – додала Меліхова.
Також ВКК прийняла рішення заборонити будівництво за адресою Волгоградська, 25.
Голосуванням члени комісії скасували рішення Київміськради від 23.10.13 року “Про передачу ТОВ” ВАГРА “земельної ділянки для будівництва, обслуговування та експлуатації житлового будинку на вулиці Волгоградській, 25 у Солом’янському районі Києва”.
У засіданні комісії також узяли участь і жителі Батиєвої гори, які наполягали на забороні будівництва багатоповерхівки на зазначеній території зважаючи на складну геологічної ситуації на місцевості.
При цьому директор ТОВ «ВАГРА” наполягає на законності дій компанії. Він звинуватив жителів Батиєвої гори в порушенні його прав на ведення підприємницької діяльності, та додав, що має всю необхідну документацію, що підтверджує права на будівництво.

Джерело: Мій Київ