В Україні розпочинається створення суспільного телебачення і радіо – Томенко

18 Квітня 2014 13:41

tv

Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України». За відповідне рішення проголосували 243 народних депутати.

Цей закон створює правові основи діяльності суспільного телебачення і радіомовлення України, визначає принципи діяльності, гарантії незалежності, а також основні завдання діяльності Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Доповідаючи щодо цього Закону, Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко зазначив, що цим документом після майже 20-річної дискусії в Україні розпочинається вже реальна робота над створенням суспільного мовлення.

Микола Томенко повідомив, що даний Закон передбачає створення двох каналів суспільного телебачення (суспільно-політичного та освітньо-культурного), а також трьох каналів суспільного радіо (суспільно-політичного на базі «УР-1», молодіжного на базі Радіо «Промінь» та освітньо-культурного на базі Радіо «Культура»).

В той же час Микола Томенко наголосив, що необхідно пройти ще серйозний шлях, щоб перетворити Перший національний канал та обласні державні телерадіокомпанії в канали суспільного телебачення. «Водночас, ми чітко передбачаємо, що Кабінет Міністрів у шестимісячний термін повинен привести всі нормативні акти у відповідність до цього Закону, здійснити відповідні заходи щодо створення Національної суспільної телерадіокомпанії, а також в разі необхідності підготувати і законодавчі пропозиції, необхідні для негайного створення та функціонування суспільного мовлення в Україні», – зазначив Голова Комітету.