Сьогодні вшановуємо Миколу – весняного

22 Травня 2014 09:37

hram 2

У народі 22 травня вшановують Миколу Чудотворця. Колись говорили: “У кожному році два Миколи: на першого не буває холодно ніколи, а на другого не буває тепла ніколи”.

Цього дня мощі святого Миколая переносили з Лікії до італійського міста Бар і тому за церковним календарем він відзначається, як весняний Микола.
Вперше це свято було встановлене папою Урбаном ІІ в ХІ сторіччі, а до українського церковного календаря воно було введене митрополитом Єфремом наприкінці того ж віку.

У нас Микола Чудотворець є одним з найшанованіших святих. Адже він покровитель не лише мандрівників і мореплавців, а ще й землеробів. І тому господарі за Миколою вгадували погоду та майбутній врожай. “Якщо на Миколу піде дощ, буде врожай на озимину”, хоча “Від Миколи до літа ще має бути дванадцять приморозків, якщо ж їх не дай Бог не буде, це означатиме неврожайний рік”.

За церковним календарем 22 травня згадують перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая з Лікії у італійське місто Бар, вшановують преподобного Ісайю, мученика Христофора.

Іменинниками 22 травня є Микола, Христофор, Ісай.

22 травня день пам’яті:

1861 — Тараса Шевченка перепоховано в Каневі на Чернечій горі

Події у Києві 22 травня:

1839 — засновано Ботанічний саду ім. акад. О.В. Фоміна – один із найстаріших ботанічних закладів нашої країни, який протягом цілого століття був головним осередком розвитку ботанічної науки на Україні.

1871 — відбулася урочиста закладка споруд 1-го централізованого водопроводу. Цього дня в Міському саду було освячено зведення першої водонапірної башти.

1919 — у Києві в церкві святого Миколая відправили перше богослужіння українською мовою, через що цей день «неофіційно» став днем народження Української Автокефальної Православної Церкви.ю

1931 — розпочала свою діяльність Українська академія аграрних наук.

1951 — народився Сергій Іванов — український кіноактор. Народний артист України (1998).

1998 — у Києві на Аскольдовій могилі освятили греко-католицьку церкву святого Миколая.

Джерело: Рідний Київ