Якщо перші два дня червня йдуть дощі – весь місяць буде сухий!

1 Червня 2014 10:23

trojndi

Літечко на порозі і починається воно з місяця, про який говорять, що він літо зарум’янив. Адже якраз протягом червня масово цвітуть квіти, червоніють суниці та черешні, а також найяскравіше світить сонце, бо ж з 20 по 22 червня настає період найвищого сонцестояння, коли день удвічі перевищує ніч.

До речі, дослідники вважають, що всі ці природні явища, тобто, червоніння плодів, лягли в основу назви першого місяця літа. Хоча у народі кажуть, що назва червень походить від комах – червеців, яких колись збирали у червні і виготовляли фарбу.

За церковним календарем 1 червня вшановують мученика Патриція, преподобного Корнилія чудотворця, благовірного князя Димитрія Донського, благовірного князя Іоанна Углицького – в чернецтві Ігнатія.

Іменинниками 1 червня є Іван, Сергій, Корнилій, Гнат, Онуфрій, Патрицій.

1 червня святкують:

Міжнародний день захисту дітей

Цей день в історії Києва:

1901 — народився Іван Скуленко – перший директор заповідника «Софія Київська», найстаріший екскурсовод Києва.

1919 – утворилася державна хорова капела ім. М.Лисенка під керівництвом Я.Калишевського. Комісаром капели був М.Леонтович.

1948 – столичний машинобудівний завод уперше в СРСР розпочав випускати “циклони” – спеціальні пристрої для очищення повітря на цементних заводах.

1949 – введені у дію два нових тролейбусних маршрути № 6 і № 7, що з’єднали Жовтневий район із Хрещатиком та Сталінкою.

1951 — вийшов перший номер газети «Вечірній Київ». Веде початок від щоденної газети «Вечерний Киев» (органу Київської міської ради), що виходила російською мовою з 1 березня 1927 по 1 липня 1930 року.

1951 – в Інституті електрозварювання АН УРСР створено спеціальний вагон-лабораторію, обладнаний зразками новітньої автозварювальної апаратури і наочними приладами, і направлено як пересувну лабораторію на підприємства Уралу.

1991 – в одному з залів Державного музею літератури пройшла виставка малюнків полтавчанки С.Путрі (1977-1989 рр.) Дівчинка померла в одинадцять років від лейкозу, залишивши по собі 15 тис. оригінальних малюнків.

1994 – відбулася церемонія підписання угоди “Ініціатива для України” (Партнерство для розвитку індустрії програмного забезпечення), що підписали Президент НАН України Б. Патон і генеральний директор американської фірми “Apple Computer” в Україні Стівен Л. Мінскі.

Джерело: Рідний Київ