Споживач буде задоволений цінами на овочі

7 листопадаа 2014 09:56

realfoodforlife.com

realfoodforlife.com

Зараз для киян городина доступна за низькими цінами на оптових і стаціонарних ринках, у супермаркетах, на ярмарках.
– Ціни на овочі нині настільки низькі, що знижуватися їм далі, напевно, уже нікуди, – зазначає керівник аналітичного відділу консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник. Ситуація пов’язана виключно з обсягами виробництва та пропозиції. Надалі основними ціноутворюючими чинниками будуть погодні умови і зберігання овочів протягом зими на належному рівні.
– У Києві триватимуть ярмарки, допоки сприятиме погода, тобто аж до лютих морозів. Усе залежатиме від того, доки фермери та сільськогосподарські підприємства будуть згодні приїздити з товаром до міста й реалізовувати його, – каже експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Ігор Остапчук. За висновками фахівців УКАБ, прийдешня зима за цінами на городину не буде складнішою від минулорічної, оскільки нині вони нижчі, ніж в аналогічний період роком раніше. Стрімкого зростання їх не передбачається, адже зібрали достатній урожай овочів для внутрішнього забезпечення, якщо порівнювати з минулим роком. Якість продукції гарна.
Отже, для споживача щодо цін можна прогнозувати тільки позитив. Водночас, як зауважує Ігор Остапчук, за останні п’ять років питання будівництва сучасних овочесховищ в Україні зависло в повітрі. На переконання аналітика, необхідно переглянути структуру виробництва, тому що дрібні домогосподарства зазвичай не орієнтовані на те, щоб робити серйозні інвестиції та будувати овочесховища. Це радше комерційні проекти, і, на жаль, розвиток селянських господарств у плані інвестицій заморожений, зокрема й через військові дії та нестабільність економіки країни. Тому про якісь найближчі перспективи не йдеться.
Отже, як перезимує зібраний урожай, залежатиме насамперед від кліматичних умов. Якщо температура впродовж зими буде помірною, то відсоток збереженої городини буде більшим. Щодо цін на м’ясо, то традиційно з настанням зими свинина залишається дорогою. Протягом жовтня оптові ціни істотно не змінилися, а от роздрібні зросли. Хоча минулого року в цей самий період на гурті свинина коштувала на гривню- дві дорожче, ніж зараз.
Підстав для підвищення цін наприкінці осені наразі немає, вважає Марія Колесник. – Останні півроку спостерігалося зростання цін на свинину, при цьому і виробництво наростили, і бажаної «полиці» досягли. Упродовж місяця- півтора виробники намагалися стримувати оптові ціни, – розповідає експерт. – Тим часом у роздрібній торгівлі значно збільшилась навіть мінімальна ціна: скажімо, торік о цій порі вона становила 40 грн, а нині – 45 грн. У Києві свинина завжди коштувала дешевше від яловичини, а зараз вона вийшла на передову. Істотно скоротився імпорт свинини в Україну, а завезення з-за кордону впливає на ціну. На оптовому ринку «Столичний» цього тижня складові борщу пропонували за такими цінами: буряк – 2,3–3, білокачанна капуста – 1,25–1,5, морква – 1,8– 2, ріпчаста цибуля – 2–2,4, часник – 14–25, кріп і петрушка – 20–25, картопля – 2,2–2,4, свинячі реберця – 50–58 гривень за кілограм.