Київ очистять від символіки радянських часів

22 Березня 2015 09:27
mykyiv.com.ua

mykyiv.com.ua

“Серп і молот” демонтують
Депутати Київради згадали про пострадянської символіці, яка густо прикрашає об’єкти та будівлі Києва, і вирішили впритул зайнятися очищенням особи міста від таких артефактів. Минулого тижня комісія з питань місцевого самоврядування вирішила створити спеціальну інвентаризаційну групу, до її складу увійдуть історики, архітектори, активісти. Вони порахують кількість, а також оцінять якість і цінність цих об’єктів, і вирішать, які з них залишаться на будівлях, а які підлягають знесенню.

Адже якщо раніше піднімалося питання тільки про знакові пам’ятках архітектури, то зараз переглянуть будь міське підприємство зі слідами “радянщини” на фасаді – лікарню, школу, університет і навіть жек.
Під знесення. “Протягом місяця ми складемо базу з повним переліком символіки і вирішимо, що з цим робити. Демонтувати потрібно, викидати шкода … Швидше за все заснуємо спецмузей”, – ділиться планами голова комісії Київради з питань місцевого самоврядування Олександр Бродський. За його оцінками, в цю базу увійдуть сотні маловідомих об’єктів: серп і молот на щиті Батьківщини-матері, пам’ятний знак при вході в парк КПІ, символи на фронтоні Київради.
За результатами роботи комісії буде підготовлено проект рішення про демонтаж пострадянської символіки. У ньому будуть прописані терміни і вартість робіт. “Ми повинні думати не тільки про ліквідацію, а й про подальшу долю будь-яких об’єктів, причетних до історії Києва. Все буде залежати від оцінки експертів, адже є речі, які, незалежно від ідеологічної складової, мають історичне значення”, – розповідає керівник робочої групи з питань ефективного управління районами Києва Іван Мицканюк. А директор департаменту культури КМДА Діана Попова згодна з Бродським: особливо цінні об’єкти, на її думку, потрібно передати на зберігання. “Експозиції музею історії Леніна вже 30 років лежать на зберіганні в Українському домі. Решта пам’ятки радянського періоду можна розмістити разом з ними”, – вважає вона.
Найбільше радянських символів нарахували в метро – вони є практично на кожній станції. Найбільший з них – бюст Леніна на станції “Театральна”. Торік його тимчасово закрили фанерою, на якій зобразили графіті – театральний зал для глядачів. Тепер же цей бюст – в числі перших на знесення. “Ми провели фотофіксацію кожного об’єкта, а адже їх сотні. Всі задокументували і передали папери в Київраду. Тепер чекаємо подальші вказівки від влади”, – говорить прес-секретар метрополітену Наталія Макогон. За її словами, такі питання не можна вирішувати на гарячу голову, оскільки багато станції – історичні.
У столиці маса інших проблем
“Вже відбулася зміна радянських символів на держустановах. Цього, мені здається, досить. Не потрібно займатися пошуком маленької зірочки на фасаді – у Києві вистачає й інших, важливіших проблем. Навіть за радянських часів на Софійському соборі не чіпали двоголового орла! А на станції “Лісова” є символіка, яка нагадує, що раніше вона називалася “Піонерській”. Я думаю, це історично цікаво. Міняти піонерські барабани на лісові символи буде як мінімум дивно “, – вважає історик Михайло Кальницький.
Думки городян розділилися. “Ми повинні відходити від” совка “. Зірки і серпи – це частина історії, але історія повинна бути в музеї, а не на кожному будинку. Я вважаю, це правильно – очистити місто”, – говорить Марія Ложкіна, мешканка Березняків. “Навіщо прибирати те, до чого всі звикли? Через кілька десятків років будівлі з радянською символікою теж стануть пам’ятниками архітектури. І ці” зірки “додадуть їм родзинку”, – вважає Владислав Боровик, житель Печерська.

Джерело: Мій Київ